Erlend Waatevik mener lakselus er gull for næringen at den bør fredes. Foto: Anette Elde Thomsen / Kyst.no.

- Lakselus er gull verdt for næringen

«Sats Marint»: Mengde rensefisk har gått ned, og det oppdrettes mer rensefisk enn det fanges villfisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Lakselus er gull verdt for næringen og bør fredes, opplyser Erlend Waatevik i EWA Consulting AS under Sats Marint i Bergen.

Han sier lusen er årsaken til rensefiskeventyret, og at rensefisken er det viktigste dyret i oppdrettsnæringen i dag.   

- Oppdretterne må holde lusetallene nede på et mikroskopisk nivå, og en del oppdrettere hadde ikke vært i drift i dag uten rensefisken, fortsetter Waatevik.

Rensefisk påpeker han er et verktøy og krever kvalitetsarbeid og høy presisjon.

- Å oppdrette rensefisk er noe annet enn å oppdrette matfisk, den skal ikke spise, men er et kvalitetsarbeid og krever høy presisjon. Det er ikke nok å bare holde den i livet, man må passe på at den gjør jobben når den kommer ut i sjø.

2018, et merkeår

2017 var i følge Waatevik et fantastisk år, men han understreker likevel at 2018 er et merkeår. 

- For første gang i historien oppdrettes det to ganger så mye rensefisk som det fanges “vill rensefisk”.

Mengden rensefisk tilgjengelig har gått ned til 55 millioner mot 60 millioner i fjor.

Berggylten er tre ganger så effektiv som rognkjeks, men er mer utfordrende å produsere. Det er per dags dato kun tre produksjonsanlegg for berggylt, og produksjon vil muligens øke fra 1,5 til 2 millioner fisk.

For 2018 vil oppdrett av rognkjeks passerer 35 millioner fisk, og Waatevik opplyser det per dags dato er 31 produksjonsanlegg for rognkjeks.

Blir det overproduksjon i 2019?

For å få svar på dette må vi vente til Rensefiskkonferanse 2019 som holdes i Trondheim.

Waatevik påpeker at det er viktig å huske på at villfanget rensefisk er begrenset av kvoten på 18 millioner, som er en nedgang på 10 millioner. Dette vil kunne påvirke produksjon i 2019.

- Endringer i sesongmessig etterspørsel vil bli en utfordring, sier han avslutningsvis.

Les flere saker fra «Sats Marint» her: 

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.