Laget det første fiskefôret med fabrikkutslipp
Et UiT prosjekt med fabrikken Finnfjord AS har laget det første fiskefôret av mikroalger som vokser med hjelp av fabrikkutslipp.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Fôret består utelukkende av kiselalger produsert på Finnfjord AS, en ferrosilisium fabrikk i Troms. Både statsminister Erna Solberg og Fredric Hauge fra Bellona var med den 18.mai, da ansvarlig for prosjektet, professor Hans-Christian Eilertsen viste de fremmøtte det første fiskefôret produsert med utslipp fra fabrikken.
Voksende volum
Foreløpig er det kun produsert nok volum til å kjøre forsøk med fôret, forteller professoren til kyst.no.
- Vi er i en pilotskala, og er akkurat på dørterskelen. Men vi har nok til å ha forsøk gående, opplyser Eilertsen.
Etter planen skal noen resultater foreligge enten i løpet av sommeren eller høsten, samtidig skal en betydelig oppgradering av produksjonsvolumet skje. Der det i dag dyrkes rundt 20 000 liter skal kapasiteten helt opp mot 2 000 000 liter når oppgraderingen til industriell skala er ferdig.
- Vi har inkludert i planene en fullskalatesting gjennom en FoU-konsesjon så derfor trenger vi store volum, sier Eilertsen, og legger til at det i første omgang betyr en tank på 300 000 liter.
I tillegg til fôrets vekstpotensial sier professoren at de også undersøker om den økte omega-3 konsentrasjonen kan hindre lusepåslag, også her vil resultatene komme en gang over sommeren.
Imponerte miljøbevegelsen og statsministeren
Fredric Hauge sier i en video fra UiT at løsningen nå bringes opp i industriell skala, og han synes det er spennende å samarbeide med Finnfjord.
- Når vi nå kan lage fiskefôr og andre produkter ut av CO2 gjennom alger, så er det en av de tingene som gir håp, både i forhold til klimakrisen mens også hvordan vi skal skaffe mat til verdens befolkning, uttalte Hauge.
Statsminister Erna Solberg var også imponert over prosjektet.
- Jeg har hørt Fredric Hauge snakke om alger opp gjennom årene, men jeg hadde ikke tenkt at de kunne leve av industrirøyk og utvikles på denne måten, sier statsministeren.
Solberg synes også det er en interessant kobling mellom tradisjonell norsk industri til algeproduksjon som kan bli mat og kanskje medisiner.