– Smittespredning fra rømt regnbueørret er svært vanskelig å kontrollere
Rådgivende biologer har gjort undersøkelser av den rømte regnbueørreten som er fanget i Etneelven. De mener den kan utgjøre en smittefare overfor vill laksefisk. - Smittespredning kan ikke utelukkes. Dersom det er smittespredning til vinterstøingene (utgytt, utvandrende laks og sjøørret) kan det redusere overlevelsen på disse, men dette er svært vanskelig å kontrollere, påpeker forsker Bjart Are Hellen til kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I februar meldte Fiskeridirektoratet om 50 000 rømt regnbueørret fra et Sjøtroll-anlegg i Sveio. Nå er et 20-talls av dem fanget i den nasjonale lakseelven i Etne kommune.
Formannen i Elveierlaget Vidar Børretzen er oppgitt over situasjonen som han mener til stadighet gjentar seg.
– Dette er en alvorlig situasjon som gang på gang skjer, uttalte han til kyst.no tidligere denne uken.
Les saken her: Rømlinger er funnet i Etneelven – alvorlig situasjon mener elveierlag.
Kan være spørsmål om tid før regnbueørreten etablerer seg
Elveeierlagsformannen uttalte også at han var bekymret for smittespredning fra fisken til vinterstøingene, og at den rømte fisken de hadde funnet var kjønnsmoden og kunne gyte i elven.
Men enkelte vil hevde at ettersom jo regnbueørret i praksis ikke etablerer seg i norsk fauna i vill tilstand, vil mange si dette er en overdreven frykt. Vi har derfor spurt forsker hos Rådgivende biologer, Bjart Are Hellen hva han tenker.
- Det er så langt bare registrert noen få tilfeller der det har vært rekruttering av regnbueørret i Norge, i de fleste tilfeller i ikke anadrome systemer. En mulig forklaring på dette er at det finnes en parasitt (mikrosporidier red.anm) i norsk fauna som regnbueørreten ikke tåler. Dette er en hypotese som ikke er testet, men om den er riktig er det sannsynligvis et tidsspørsmål før en resistent regnbueørret dukker opp.
- Hvor bekymret er dere for funnene av regnbueørret i elven? Kan det være noen fare for smittespredning av denne fisken?
- Smittespredning kan ikke utelukkes, dersom det er smittespredning til vinterstøingene kan det redusere overlevelsen på denne, dette er svært vanskelig å kontrollere, påpeker forskeren.
Les også: Rømming fra Sjøtroll Havbruk
Les også: 11 000 rømlinger gjenfangstet
En fisk harpunert ut
Rådgivende biologer har i etterkant av flere observasjoner av rømt regnbueørret, vært i Etneelven for å fange rømt fisk i den nederste del av elven ved hjelp av harpun.
- I Etneelven er det så langt tatt ut en kjønnsmoden hann med harpun. Totalt har vi registret 10 regnbueørret i elven denne våren, sier Bjart Are Hellen.
Fisken som blir fanget blir grundig undersøkt.
- Ørreten blir lengdemålt, veiet, kjønnsbestemt og kjønnsmodningsgrad blir bestemt. I tillegg undersøkes magefylling og innhold og fisken blir undersøkt for lakselus. Det blir også tatt skjellprøver av den.
Les også: Laksefellen i Etneelva fanger rømlinger på løpende bånd
Han sier de har tatt ut regnbueørret i flere elver i vår.
- Alle fiskene vi har tatt ut har vært kjønnsmodne hanner. Det er sannsynlig at regnbueørreten er i elven for å gyte, gytetidetiden er normalt litt seinere på våren, sier Hellen til kyst.no.
Han legger til at erfaringer fra tilsvarende undersøkelser etter rømminger fra Angelskår ved Osterøy i 2015 viste at det kun ble observert regnbueørret i nedre del av elven og i elveosen.
- Det ble ikke registrert gyteaktivitet i forbindelse med den undersøkelsen viser en rapport. Gyting av regnbueørret er imidlertid registrert i andre sammenhenger tidligere, sier han.
Etneelven:
- Elven har en fiskbar strekning på rundt 13 km. Derav 70 fiskerettseiere.
- Årlig fiskekortsalg = 1,3 millioner kr. Elven har en over 100 år lang tradisjon som sportsfiskeelv.
- I gode tider var fangsten opp imot 9 tonn årlig. Snitt de siste 20 årene er på ca. 3,5 tonn laks.