Fra venstre Gøril Rasmussen (kursleder), Viktorija Lukosiute, Inesa Rimkute, Yommana Bergstå (rosa jakke), Benchamat Knotten, Abrahale Hagos, Daniel Wahlen og Anne Lene Østrem. Gjert Eirik Grande (sittende med blå jakke) er leder ved Opplæringskontoret for Fiskerifag i Nord-Trøndelag. Foto: SinkabergHansen.

SinkabergHansen tar kompetanse på alvor

Ca 60% av de ansatte i fabrikken har alt fagbrev. Nå gjør selskapet nye grep for å sikre seg ytterligere kompetanse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De ansatte i selskapet fra Rørvik hviler ikke på laurbærene. Siden november har syv av dem deltatt på et 70 timers forberedende  teorikurs før det i dag venter en praktisk prøve.

Dersom de består denne prøven, kan personelle krone seg med tittelen som Fagarbeider sjømatproduksjon. Kurset dekker Generell fiskebiologi og helse, HMS, produksjonsteknikk og ergonomi for å nevne noen. At de ansatte innehar nok praksis er et krav for å få starte på kurset som blir holdt av Opplæringskontoret for Fiskerifag i Nord-Trøndelag.

Personalsjef Frode Lauritzen sier andelen fagarbeidere i selskapet er på minimum 60%. Foto: SinkabergHansen.

Kunnskap er gull

Personalsjef Frode Lauritzen, personalsjef hos SinkabergHansen, sier til Kyst.no at de legger til rette for at folk skal få ta fagbrev og at kompetanse er noe selskapet verdsetter høyt.

- Det er et overordnet mål hos oss at flest mulig av våres folk skal ha fagkompetanse i bunn, så det med fagbrev henger høyt i selskapet. At vi har størst mulig andel fagarbeidere er viktig for oss.

Lauritzen mener etterutdanning gir en større forståelse for faget.

- De får en god innføring av viktigheten av å produsere et produkt av høy kvalitet og en større forståelse av den biten med næringslivet også. De får kjennskap til det produktet de skal være med å produsere, pluss at de ansatte også hever statusen sin. Ved å ta mer utdanning får du høyere status i næringen. Vi tror også etterutdanningen bidrar til at vi holder folk lengre hos oss i selsapet. At de rett og slett blir mer knyttet til arbeidsplassen sin.

Gøril Rasmussen i OFNT har ansvaret for praksisoppfølging av de ansatte hos SinkabergHansen. Foto: Privat.

Engasjert gjeng

Gøril Rasmussen i OFNT som har ansvaret for oppfølgingen av kursdeltakerne forteller til Kyst.no at de har vært svært engasjerte elever.

- Jeg synes de har vært en lærevillig gjeng vi har hatt på opplæring. De er veldig interesserte i å lære og det er veldig artig og givende for meg. De er veldig nyskjerrig og vil lære mye.

Rasmussen påpeker at det er stor interesse for å ta fagbrevet.

- De ønsker økt kompetanse og det er veldig bra. Det er mange som tar fagbrev innenfor sjømatproduksjon, og jeg tror de ansatte hos SinkabergHansen synes det er greit å få det tilbudet med teorikurset og praksisoppfølging som vi har på de. 

Sju av åtte kursdeltakere samlet: Fra venstre Morten Growen (Mo i Rana havn), Mathias Johansen (Emilsen Fisk), Ole-Morten Løvseth (Trønder Fisk), Ståle Fjukstad (AQS), Harry Sørø (SinkabergHansen), Mats Kvisterø og Ole Oscar Vars Danielsen (begge Emilsen Fisk). Ikke på bildet: Rasmus Husby Larsen, Emilsen Fisk.

Sikkerhet og beredskap

Ansatte hos SinkabergHansen deltok også nylig på ROC-kurs ved Sikkerhetssenteret Rørvik AS. Det var både folk fra SinkabergHansen og Emilsen Fisk tilstedet. 

Kurset gikk på bruk av radiokommunikasjonsutstyr, samt rutiner og tiltak for å øke sikkerheten til sjø og havbruksnæringen. De fikk blant annet opplæring i nødpeilesendere, som gjerne er en viktig lenke i beredskaps- og redningskjeden. 

- Som del av utviklinga innen vår næring, er det flere og flere oppdrettsanlegg som har egne hjertestartere, bårer og førstehjelpsutstyr. Og våre ansatte kurses jevnlig i førstehjelp. Dette kan være en viktig ressurs om noen langs kysten noen gang skulle havne i en situasjon med behov for hjelp, formidler driftsleder Rasmus Husby Larsen (Emilsen Fisk) og lokalitetsleder Harry Sørø (SinkabergHansen).