Fra tilvekstsenteret har Roar Søvik og mannskapet hans full oversikt over fisken også i merdene på Urdaneset.

Slik fikk de suksess på lokalitet Urdaneset

Hofseths lokalitet på Urdaneset i Storfjorden har utmerket seg på fôrutnyttelse.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Pål Lind, lokalitetsleder, og Roar Søvik, leder for tilvekstsenteret, er det flere faktorer som bidrar til suksessen på lokaliteten, som ligger i Møre og Romsdal: dyktige ansatte, et godt samarbeid, strategisk beliggenhet og kvalitetsfôr.

Driftsleder Pål Lind trekker frem ideelle naturlige forhold og samarbeid som årsaker til at lokaliteten på Urdaneset gjør det så bra.

Tidligere i år ble lokaliteten en av vinnerne i Cargills VINN i Vest-konkurranse, som vurderer kunders prestasjoner med EWOS-fôr. Urdaneset gikk til topps i kategorien for laks satt ut på høsten 2022, basert på tilvekst, fôrutnyttelse og overlevelse. Roar Søvik understreker at denne anerkjennelsen er en bekreftelse på det solide arbeidet som er blitt lagt ned.

- Det er veldig stas å vinne denne prisen, sier han til Kyst.no.

Søvik trekker frem teamarbeidet som den viktigste faktoren bak seieren, og peker spesielt på innsatsen fra driftsteknikerne på Urdaneset og det moderne tilvekstsenteret.

- Det er også verdt å nevne at vi siste årene har fått helt nye sjøanlegg som er strategisk plassert og vårt svært så moderne tilvekstsenter er og relativt nytt og fungerer bra, påpeker Søvik, som legger til at EWOS-fôret har gitt gode resultater.

Kontinuerlige forbedringer

Når det gjelder ambisjoner for fremtiden, er både Lind og Søvik klare på at de ønsker å forbedre seg ytterligere. 

- Vi har et motto om at det vi gjør bra i dag, skal vi gjøre enda bedre i morgen, sier Lind. 

De jobber kontinuerlig med forbedringer langs hele verdikjeden, fra rogn til slakteklar fisk, med særlig fokus på å redusere sultedøgn og lakselus.

Han understreker at de som eneste oppdretter i Storfjorden har ideelle forhold med naturlig gjennomstrømningssystem, optimale vanntemperaturer året rundt og tilgang på ferskvann fra fjellene.

- Det er som hos mange andre utfordringer knyttet til lakselus som begrenser vår produksjon og hindrer oss i å realisere vårt fulle potensial.

Lind trekker også frem betydningen av teamet på lokaliteten.

- Samarbeidet mellom lokaliteten og fôringssenteret er essensielt, og støtteapparatet på land hjelper oss med å ta gode beslutninger, sier han.

Hofseths lokasjon på Urdaneset var blant vinnerne i årets Vinn i vest-kåring.

Avgjørende faktor

Selv har Lind vært i bransjen siden 1995, mens Søvik startet sin karriere i 2003. Begge fremhever det gode arbeidsmiljøet som en viktig grunn til at de trives i sine roller, og Lind legger til at det er givende å kunne bidra til gode resultater.

Salgssjef Vidar Furu fra Cargill trekker frem Hofseths fokus på bærekraft og fiskevelferd som avgjørende for deres suksess. 

- Vi har hatt et tett og nært samarbeid gjennom mange år. Hofseth er innovative og er raskt ute med å ta i bruk våre løsninger både når det gjelder råvarer, fôr og digitalt. Det er gledelig, men ikke så overraskende, at de gjør det bra i Vinn-konkurransen, sier salgssjefen.

Han påpeker at Hofseth Aqua har de siste årene hatt en formidabel forbedring på tilvekst og fôrfaktor. 

- Vi følger opp produksjon på lokalitetene til Hofseth og benchmarker resultatene. Videre har vi tett kontakt med fôransvarlig og et meget oppegående fôrsenter om fôringsstrategier og fôrvalg. 

Kundekonsulent Atle Moen, som har ukentlig kontakt med teamet på Urdaneset, legger til at Hofseth har hatt en imponerende forbedring på tilvekst og fôrfaktor de siste årene.

Lærling Elias Støverstein i gang med å rengjøre fôringslinjene.