Intensiverer arbeidet med samordning og koordinering av akvakulturforvaltningen
Fylkeskommunenes akvakultursamarbeid – FAKS samlet i slutten av november fagpersonellet, som jobber med havbruksforvaltning fra Finnmark fylkeskommune i nord til Rogaland fylkeskommune i sør, til to dager med faglig påfyll og kunnskapsdeling i Oslo.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
FAKS er et formelt samarbeid mellom de åtte største fylkeskommunene med oppdrett i sjø av betydning. Formålet med samarbeidet er å utvikle, styrke og effektivisere fylkeskommunenes akvakulturforvaltning på tvers av administrative grenser.
Fylkeskommunene har tildelingsmyndighet etter akvakulturloven, og samordner og koordinerer saksbehandlingen av akvakultursøknader i de ulike fylkene. Dette er et ansvar som fylkeskommunene har hatt siden 2010, melder Fylkeskommunenes Akvakultursamarbeid - FAKS i en pressemelding.
Fylkeskommunene har i løpet av denne perioden behandlet 3500 søknader, og har opparbeidet seg betydelig fagkunnskap om næringen i regionene. Fylkeskommunen jobber for en enda mer samordnet og effektiv forvaltning. Fagsamlingen er bare et av mange tiltak som FAKS gjennomfører og koordinerer for en mer samordnet akvakulturforvaltning i og mellom fylkene.
Samlingen er svært viktig for oss, ikke bare oppnår vi et felles kunnskapsgrunnlag, men vi tilstreber en «best practice» for å bidra til en enda mer effektiv og koordinert behandling av akvakultursøknader også fremover sier Jarle Magnar Bratbak-Pedersen som er nasjonal koordinator for FAKS samarbeidet.
Fagsamlingen inkluderte en tur på Aker brygge og Tjuvholmen med omvisning og middag på visningssenteret The Salmon. Visningssenteret eies av Nova Sea AS og ble åpnet i oktober i år.
Daglig leder Camilla Bredesen og formidler Solveig van Nes var verter og guidet fylkeskommunene gjennom visningskonseptet. Det ble også delt erfaringer og kunnskap om andre visningsanlegg i de representerte fylkene.
På det interne programmet ble dagsaktuelle saker som utfordringer tilknyttet lokalitetssøknader med flere søkere diskutert, det ble også lansert og testet ut et nytt internt verktøy som skal brukes til bedre analyser av saksbehandlingstiden, og det ble delt erfaringer fra kapasitetsøkningen i 2018. Sølvtrans AS og Mattilsynet hovedkontoret deltok på dag to av fagsamlingen, hvor blant annet utfordringer tilknyttet brønnbåtnæringen og forvaltningen var tema.