Fastsatt MRL for nytt, mulig lusemiddel
Mattilsynet har nå tatt inn en EU-forordning for et legemiddel som har potensial som et nytt middel mot lakselus.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Mattilsynet skriver i en melding at de 5. desember 2018 har fastsatt en endringsforskrift til MRL-forskriften som gjennomfører forordning (EU) 2018/520 og forordning (EU) 2018/523.
Dermed har tre nye stoffer fått en MRL her til lands, der ett av dem er spesielt interessant for havbruksnæringen.
Stoffet Fluazuron er en kitinsyntesehemmer og dermed et antiparasittmiddel som nå er tillatt å bruke til fisk og storfe.
Bakgrunnen er at det chilenske legemiddelselskapet Farmacologia en Aquacultura Veterinaria FAV S.A sendte en søknad til EMA «European Medicines Agency» om utvidelse av eksisterende bestemmelser for fluazuron til å omfatte fisk.
Her skriver de at den tiltenkte bruken av middelet på fisk er for å kontrollere «sea lice».
- Vi har tidligere skrevet at FAV i lab har fått til en lusevaksine som halverte påslag.
Mattilsynet skriver at basert på vurdering fra Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) har EMA innvilget søknaden og anbefalt etablering av grenseverdier for fluazuron i fisk.
I henhold til artikkel 5 i forordning (EU) 470/2009, har EMA også vurdert at ekstrapolering av denne oppføringen til vev fra alle drøvtyggere unntatt sau, og til storfemelk er hensiktsmessig.
Liste over tillatte stoffer
I forskrift om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr (MRL-forskriften) finnes det en liste – tabell 1 som viser hvilke legemidler som kan brukes til matproduserende dyr, og hvor store restmengder av de ulike legemidlene som er tillatt i fett, lever, nyre osv. fra ulike dyrearter.
- Av og til kommer nye legemidler på listen. Oftere gjelder endringene legemidler som allerede finnes på listen, som f. eks at et legemiddel får MRL for flere dyrearter enn før. Dette medfører at legemiddelprodusenten kan markedsføre legemidlet også for de nye artene, skriver Mattilsynet.
- Det betyr ingenting for bruken av legemiddelet. Så lenge det er tillatt brukt til én matproduserende art, kan det brukes til alle, skriver de.