Melaninfeil som dette gjør at fisken regnes som produksjonsfisk.

Tiltak mot mørke flekker i laksefilet

FHF lyser ut inntil 10 millioner kroner for å eliminere eller redusere forekomst av mørke flekker i laksefilet.

Publisert

Mørke flekker i laksefilet anses blant de viktigste årsakene til nedklassifisering og økonomisk tap som skyldes kvalitetsavvik for matfiskprodusentene. FHF har hatt en langsiktig FoU-innsats over flere tiår for å løse utfordringen, og nylig fikk man et gjennombrudd i prosjektet «Røde flekker og overgang til svarte flekker i laksefilet» (FHF-901501), melder FHF på sin nettside. 

De skriver at for å kunne identifisere tiltak for å eliminere eller redusere flekkene, er det nødvendig å teste ut sannsynlige produksjonsrelaterte årsaksfaktorer i kommersiell skala, som er målet med denne utlysningen. Det vil også være viktig å avdekke når i produksjonsforløpet at tiltak vil ha størst effekt.

Målsettingen med utlysningen er uttesting av sannsynlige produksjonsrelaterte faktorer i kommersiell skala som forårsaker mørke flekker i laksefilet, for anbefaling av tiltak som vil eliminere eller redusere omfanget av kvalitetsproblemet.

Det tas sikte på finansiering av 1-2 prosjekt innen en økonomisk ramme på inntil 10 millioner kroner.

Søkere kan være fra universitets- og høgskolesektoren, forskningsinstitutter, forskningsmiljøer og bedrifter i sjømatnæringen. Tilsagnsmottaker må være et FoU-miljø, som også skal ha prosjektledelsen.

FHF skriver i utlysningen at i prosjektplanen skal det vises hvordan næringen så raskt som mulig kan dra nytte av resultater som oppnås underveis, det vil si at delresultater skal rapporteres så raskt som mulig, og det skal utarbeides en realistisk plan for hvordan resultatene best mulig skal formidles og implementeres i næringen.