Undersøker om oppdrettslaks kan miste evnen til å gå opp i ferskvann
Dersom rømt laks ikke hadde søkt opp i elvene, ville det hatt stor betydning for risiko for effekter på villaks. Det kan ha så stor betydning at FHF har valgt å igangsette et prosjekt for å undersøke mulighetene for dette.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Dersom rømt laks ikke hadde søkt opp i elvene, ville det hatt stor betydning for risiko for effekter på villaks. Det kan ha så stor betydning at FHF har valgt å igangsette et prosjekt for å undersøke mulighetene for dette. Det er en liten andel rømt laks som finner veien til elvene, og det er indikasjoner på at avslarbeidet alt har hatt effekt på den gen-egenskapen som gjør al laks som rømmer fra anlegg søker seg til elvene, skriver FHF i en pressemelding.
FHF-prosjektet som som nå igangsettes er ledet av NTNU v/professor Stig Omholt som prosjektleder og i samarbeid med NMBU/Cigene og NINA. Forskerne skal sammenligne genprofilen til rømt laks som er fanget i ferskvann med genprofilen til oppdrettslaks generelt, og med villaks generelt. Dersom man finner at oppdrettslaks fanget i elv er genetisk mer lik villaks enn oppdrettslaks generelt vil det undersøkes videre om det er mulig å koble de genetiske funnene til de biologiske mekanismene man mener ligger under laksens motivasjon og evne til å vende tilbake til ferskvann.
- Hvis man finner slike forskjeller, og de er genetisk arvbare, vil det kunne åpne for en helt ny tilnærming til problemstillingen med genetisk interaksjon mellom oppdrettslaks og villaks, sier Kjell Maroni, fagsjef havbruk og miljø i FHF.
- Mer informasjon om prosjektet her