- Forebyggende arbeid kan sikre lave lusenivåer
I dag gikk FHFs rensefiskkonferans- og medikamentfri lakseluskontroll for 2017 av stabelen. Åpningsinnlegget ble holdt av fagsjef Kjell Maroni som mener det er mulig å holde seg på svært lavt lusenivåer om man arbeider forebyggende. - Forebygging for god lakse- og rensefiskvelferd, og mer effektiv bruk av rensefisk for å sørge for at den spiser mest mulig lus, og redusere tap av rensefisken, trekker han frem som viktige mål i det forebyggende arbeidet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Maroni viser til at FHF vil bruke mye ressurser på forebyggende tiltak mot lus i 2017 og 2018, blant annet med hjelp av en arbeidsgruppe fra næringslivet som skal identifisere kunnskapshull.
- Totalt bevilges det 50 millioner kroner fra FHF, i tillegg til midler fra næringen. Og dette kommer på toppen av den vanlige luse-satsingen vi har, forklarte fagsjefen.
- Internsmitte viktigere en smitte til villfisk
De vil primært satse på å forebygge lusepåslag, håndtering, medikamentbruk, resistens og adaptering. Maroni legger også til at rotasjon av metoder kan være viktig.
- Forebygging for god lakse- og rensefiskvelferd, og mer effektiv bruk av rensefisk, for å sørge for at den spiser mest mulig lus, og redusere tap av rensefisken, trakk han frem som viktige mål i det forebyggende arbeidet.
- Hvis vi får til det her så mener vi at vi kan sikre kontinuerlig svært lite lus på laks i havbruk. Lite lakselus vil føre til lite smitte til internt i næringen, som vi tror er viktigere enn diskusjonen om påvirkningen av vill laksefisk. Vi må ligge på lave nivåer, understrekte Maroni.
- FHF mener vi må gå bort fra medikamenter, og jobbe mye med de ikke-medikamentelle løsninger, men vi tror ikke medikamentene vil forsvinne helt, sa fagsjefen.
Han påpekte at forskningen på ikke-medikamentelle metoder har tatt lenger tid enn man først antok, og mener at det trengs mer erfaring med metodene.