Tilfreds med rognkjeksproduksjonen- men ser utfordringer
Rognkjeksproduksjonen hos Nordland Rensefisk har vert så god at lakseoppdretterne som er medeiere vil fase ut villfanget leppefisk. - I fjor produserte vi rundt 1,4 millioner rensefisk og er fornøyd med resultatet, sier daglig leder Lars Jørgen Ulvan fra bedriften.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Nordland rensefisk ble stiftet i 2010 i et samarbeid mellom flere næringsaktører i regionen. Bedriften er stasjonert på Lovund og produserer rognkjeks på lokalitet hvor det tidligere ble drevet torskeoppdrett. På rensefiskkonferansen delte Ulvan erfaringer i produksjon av lusespiserne.
Les også: Årets konferanse vil gi bred status på rensefisk og risikoene
- Da oppdrett ble såpass vellykket bestemte vi oss i 2012 for å fase ut leppefisken. Jeg tror at vi i løpet av kort tid skal produsere nok til at de i sjøen får nok fisk, forteller han.
En større fisk
Han opplyser at de helst arbeider med villfanget stamfisk.
- Helst lokalfanget også. Denne er enklest å få på land på våren og vi stryker når den er moden. Etter klekking fôringen etter to døgn, opplyser han.
Rognkjeksen de produserer har en snittvekt på rundt 27 gram.
Les også: Usikker på rensefiskens fremtid
- Vi produserer en relativt stor fisk. Det har litt med å gjøre at vi velger å vaksinere fisken når den er større da vi mener den blir mer robust. Det krever jo også selvsagt sitt med plass, legger han til.
Etter hvert skal de starte med eget stamfiskhold for å få bedre kontroll med produksjonen.
Utfordringer
- Det som er mest krevende er å bruke kruttfôret på 150 micron under startfôringa. Det er som mel og er svært attraktivt for bakterier. Vi lurer nå på å gå tilbake til levendefôr og skal gå i gang med et prosjekt i samarbeid med Sintef på våren.
Når de når ett gram er det også utfordringer med variabel vekst og halenapping.
- Her må vi bedre driftsrutiner og det er viktig med jevn vekst. Vi syns også fisken er svært kresen på vannkvaliteten i forhold til eksempelvis tosk og laks, informerer Ulvan.
Les også: – Rensefisk er det viktigste i verktøykassen
-Vi ser også at lysintensiteten er viktig og vi har valgt en redusert belysning. Noen velger mørke, legger han til.
Ulvan viser så til at fisken er tilsynelatende robust og tåler lav tetthet.
- Men de er ekstremt mottakelige for bakteriesykdommer. Det er mye forskjellig og det kommer stadig nye ting. Vi ser likevel det at han man godt vann og mye vann , så går det ganske bra, sier han.
Han mener det er tusenvis av utfordringer knyttet til rognkjeks.
- I det siste nå har det dukket opp mye nytt og det går fort. Heldigvis har vi ikke noen nye virus å spore enda, men vi må ha fokus på det, påpeker han.
Les også: Usikker på rensefiskens fremtid
Ulvan uttrykker likevel stor tro på rensefisken.
- Til tross for mange utfordringer har næringen vokst fort. At det er så lett vet jeg ikke, men det går rett vei, konkluderer han.
- Motivert mannskap
Ole Groven Eskerod fra Lerøy delte erfaringer om rensefisk i merdene.
- Konklusjonen er at man trenger et motivert mannskap. Det er nummer èn. De må være engasjerte og få si sitt. Vi er også opptatt av rutiner, sier Eskerod.