Gjennombrudd i kampen mot sårproblemer
Ny forskning åpner for utvikling av vaksine mot tenacibaculose hos atlantisk laks.
Sårproblematikk er en betydelig utfordring i havbruksnæringen, med alvorlige konsekvenser – både for fiskevelferden og for næringens økonomi. Det vil alltid være bakterier i oppdrettsfiskens omgivelser, og dermed risiko for sårutvikling, men omfanget er for stort og må reduseres kraftig.
Derfor har FHF etablert et eget forskningsområde dedikert til sårproblemer i norsk lakseoppdrett, med pågående prosjekter som undersøker beste praksis på vintersår, identifisering av miljø- og produksjonsrelaterte risikofaktorer og hvordan man kan evaluere sårutfordringene. I et nylig avsluttet FHF-prosjekt (901655), som bygger videre på funnene fra prosjektet om begrensningen av tenacibakulose, er det utviklet rekombinante proteiner fra bakterien T. finnmarkense. Det ble bevist at disse kan brukes som antigener i en vaksine, som ga signifikant beskyttelse mot sykdommen tenacibaculose i et eksperimentelt smitteforsøk.
Alvorlige symptomer
Tenacibaculose er en av de mest alvorlige bakterieinfeksjonene som rammer oppdrettslaks. Infeksjonen begynner ofte med et gult belegg rundt munnåpningen, før bakterien invaderer bruskvevet i hodet og finnene. Hos større fisk kan infeksjonen utvikle seg til store sår med underhudsblødninger, noe som ytterligere svekker fiskens helse og kan føre til høy dødelighet.
Prosjektets hovedmål var å undersøke effekten av antigenproteiner og probiotika, samt deres kombinasjon, for å forebygge hudsår forårsaket av T. finnmarkense. Delmålene inkluderte en utvidet karakterisering av antigenene og variasjonen i Tenacibaculum, identifisering av immunresponser, og fastsettelse av den beste modellen for vaksinering, samt testing av graden av beskyttelse mot bakterien.
Håp for vaksineutvikling
Resultatene fra forskningen er lovende. De viser at stikkvaksinering, i motsetning til nasal- og badvaksinering, gir betydelig beskyttelse mot tenacibaculose. Smitteforsøk på immunisert fisk har vist en robust antistoffrespons og en markant redusert dødelighet fra 21,3 % i kontrollgruppen til 2,5 % i gruppen som fikk injeksjon med rekombinante proteiner. Disse resultatene gir et solid grunnlag for videre utvikling av en vaksine mot tenacibaculose, i samarbeid med industripartnere som Cermaq og Pharmaq.
- Sårproblematikken i halvbruksnæringen er kompleks, og det finnes ingen enkle løsninger. Derfor vil sjømatnæringens FoU-innsats, gjennom FHF, fortsatt prioritere sårproblematikken helt til vesentlige forbedringer er oppnådd, sier Sven Martin Jørgensen, fagsjef for fiskehelse i FHF.
Les mer om prosjektet her: Stikkfri vaksinering med rekombinante proteiner og vevsmodulerende probiotika for forbedret immunitet og beskyttelse mot tenacibaculose hos atlantisk laks (ResisT)