Illustrasjon av «Protectus»-merden

FiiZK tildelt kontrakt for lukkede merder

Leverandørselskapet FiiZK har blitt tildelt en kontrakt for leveranse av to store lukkede merder til et ikke-navngitt oppdrettsselskap i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver selskapet i en pressemelding.

Ifølge kontrakten skal FiiZK levere to av selskapets «Protectus» lukkede merder, som har en omkrets på 156 meter og volum på 30 000 kubikkmeter.

FiiZK skal produsere og levere de lukkede merdene ved hjelp av ekspertise fra selskapets hovedkontor i Trondheim, Mjåtveit-anlegget utenfor Bergen, og underleverandører. FiiZK har ikke oppgitt verdien på kontrakten. 

– Vi har brukt de siste 12 månedene på å videreutvikle og ytterligere forbedre produktene våre, samt til å strømlinjeforme virksomheten til å utelukkende fokusere på lukkede og semilukkede merder. Og vi har forberedt teamet vårt slik at de kan tilby best mulig støtte til oppdrettere som har lukkede merder som del av produksjonsstrategien deres. Vi anser denne kontrakten som en bekreftelse på at dette er rett strategi for FiiZK, sier Jan Erik Kvingedal, administrerende direktør i FiiZK.

Slik fungerer det

Den lukkede merden «Protectus» skal være basert på de beste løsningene fra FiiZKs tre tidligere modeller, «Certus», «Ecomerden» og «Starfish», som samlet sett har gjennomført mer enn 70 produksjonssykluser.

Protectus leveres med en spesialdesignet flytekrage av stål som har lang levetid og høy styrke, og dermed fungerer som en trygg og god arbeidsplattform for driftsoperatørene. En kraftig dukpose i industriell PVC er hovedbarrieren, mens en ekstra notpose gir ytterligere rømningsbeskyttelse og brukes til håndtering av fisken.

Seks sjøvannsinntak på 30 meters havdyp skal sørge for rikelig med friskt, lusefritt sjøvann til den lukkede merden. Utløpsvann går ut gjennom utløpspunktet i bunnen av merden, mens avføring og fôrspill samles i en slamfelle i utløpet og pumpes opp til overflaten for videre håndtering. Et omfattende nettverk av sensorer måler kontinuerlig vannkvaliteten inne i merden og i vannsøylen utenfor.

Merden er også utstyrt med et komplett system for automatisk regulering av oksygennivået og et avansert kontroll- og styringssystem for automatisk drift av anlegget og alarmering ved eventuelle avvik. 

– Vi opplever sterk og økende interesse for våre lukkede systemer. Konseptet vårt bidrar til mer bærekraftig produksjon som imøtekommer krav og forventninger fra både kundene våre, myndigheter og forbrukere. Vi er stolt av å være del av denne utviklingen, sier Jan Erik Kvingedal.

Vellykket snuoperasjon

Den første kontrakten for FiiZKs lukkede merde «Protectus» markerer en vellykket 12-måneders snuoperasjon for FiiZK-gruppen etter at Nekkar (39%) og BEWI Invest (41%) i august 2023 investerte for å bli selskapets største aksjonærer.

Snuoperasjonen inkluderte salget av FiiZK Digital AS til sjømatinvestor Bluefront og salg av luseskjørtvirksomheten til FiiZK Protection AS til islandske Hampidjan Group. Fremover vil FiiZK utelukkende fokusere på salg av lukkede og semilukkede merder, med tilhørende programvare, vedlikehold og tjenester.