- Satte kokk, økonom og biolog til å jobbe i fôrsentral
Firda Seafood Group ønsket økt tilvekst på fisken sin, og prøver ut fjernfôring med nytt team, på sin egen måte.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Nicolai Arnesen Sandberg, prosjektansvarlig i Firda Seafood Group, forteller under Teknas Havbrukskonferanse at de i utgangspunktet prøvde å få erfarne havbruksteknikere inn i operasjonssentralen, men at dette viste seg å være vanskelig.
- Teknikerne ville være på sjøen, så vi ble nødt til å tenke nytt. Vi valgte å ansette tre ferske, med ulik bakgrunn til å styre fôringen fra land, forklarer han.
I sentralen sitter i dag en kokk, en økonom og en havbruksbiolog uten særlig erfaring fra et oppdrettsanlegg. Før start ble alle sendt på sjøen i syv måneder for å jobbe sammen med havbruksteknikerne.
Sandberg forteller at ved å gi de som jobber i sentralen en mulighet til å bli bedre kjent med teknikerne på sjøen, går videre kommunikasjon mellom land og merd bedre.
- I tillegg har vi ved å styre fôringen fra land, flyttet produksjonen nærmere ledelsen og gjort det lettere for de og ta del i denne delen av produksjonen, sier han.
Fôrer på sin egen måte
Som en kommentar på hvorfor de har ansatt folk uten erfaring til å styre fôringen, som har stor økonomisk påvirkning på produksjonen, sier han at når de ikke fikk de erfarne inn, ville de heller ha folk med blanke ark.
- Nå har vi fôret på en måte i mange år, så nå prøver vi å gjøre det på vår måte. Vi stoler på de hvis de sier de har kontroll, sier Sandberg.
Han legger til at de gjennom sentralfôringssystemet prøver å få utnytte fôringen maksimalt, uten at noe går til spille.
- Vi driver fortsatt med skvettfôring, men sentralen fôrer så mye som mulig, sier han.
Bygget opp eget flåtenett
Prosjektet med å opprette et fjernstyrt sentralfôringssystem ble startet for 2,5 år siden. Før det var det mye som måtte på plass. Blant annet måtte selskapet selv bygge opp et flåtenett for å sikre et stabilt nett mellom lokalitetene, og satte opp egne master for å bedre internettilgang.
- Vi hadde jo satt oss noen hårete mål om økt tilvekst, økt omløpshastighet, bedre fôrfaktor og mindre lus, forteller Sandberg.
I tillegg skulle systemet sikre rask responstid, gi god oversikt på personell og gi mulighet for samarbeid med nabolokalitetene. Noe de har oppnådd.
- Nå har vi sikringsradio og live GPS på alt personell på sjøen. Hvis det skulle skje at noen havner i vannet, får vi umiddelbart alarm om det.