Supre laksepriser fører til investeringsrom for lakseoppdretter
Daglig leder Ola Braanaas i Firda Seafood mener høye laksepriser bidrar til at selskapet kan gjøre større investeringer. - Det betyr at vi får armslag til å gjøre tunge investeringer i kampen mot lakselus, sier han til kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Gjennomsnittsprisen for fersk laks var ifølge Akvafakta 67,07 kroner kiloen i uke 12. Og eksportører melder fredag at prisen muligens vil gå ned litt for uke 13.
At prisen er høy gir derimot muligheter for oppdretteren på Vestlandet.
- Den høye prisen betyr at vi får armslag til å gjøre tunge investeringer i kampen mot lakselus, slik at vi med tiden kan skape enda større aktivitet og verdier, sier daglig leder Ola Braanaas i Firda Seafood.
- For vår del frykter vi ikke at lakseprisene går opp, dette er tilbud og etterspørsel, og går prisen for høyt så kan vi alle være ganske sikre på at den regulerer seg fint ned igjen, på ett eller annet tidspunkt, legger han til.
Firda Seafood sin egeneksport er redusert kraftig de siste årene med bakgrunn i handelshindringene i Russland og Kina som tradisjonelt har vært svært viktige for dem.
- I dag går stordelen av fisken vår via norske tradere. Vi håper norske myndigheter legger enda mer krefter til for å bedre markedsadgangen rundt om i verden, frihandel er en viktig ting for oss, forklarer Braanaas til kyst.no.
Strekke volum
Oppdretteren mener det er positivt at prisen går opp.
- Det beste hadde selvfølgelig vært om vi også klarte å strekke volumet slik at vi fikk enda større verdiskapning ut av næringen. Vi lever i en tid hvor hele samfunnet vil bli satt på prøve på grunn av fallet i oljeprisen og redusert aktivitet i oljesektoren. På ett eller annet tidspunkt må både samfunnet og politikerne vende blikket mot fiskeri og havbruksnæringen å i langt større grad enn i dag tilrettelegge for vekst og utvikling. Det er derfor ikke bare positivt for næringen alene at prisene går opp, det er viktig for hele samfunnet. Skal politikerne få noe å fordele i fremtiden, så må det være noen der som skaper verdiene, sier han til kyst.no.
- Analytikere forventer prisen skal gå ned, hva tenker du?
- Vi lever ikke av å spå i glasskuler, for meg må analytikerne mene hva de vil. Til syvende og sist er det markedet som setter prisen, vi selger fisk hver uke, vi leverer, og tar det vi får.
Hvem selskapet eksporterer mest laks til vil ikke Firda-sjefen uttale seg noe om.
- Men jeg kan røpe at vi kun selger til de beste, vi er en selvstendig produsent og er ikke bundet opp til noen. Vi har mange tilbydere hver uke, spotmarkedet er dynamisk å velfungerende, forklarer Braanaas til kyst.no.
Solgte mange tonn laks i påsken
I uken før påske og i selve påskeuken pakket selskapet på SF 364 cirka 1.200 tonn laks og ørret, noe Braanaas er fornøyd med.
- Vi leverer pakketjenester til en rekke oppdrettsbedrifter så volumet er sammensatt av intern og eksternfisk. Vi er det største pakkeriet i Sogn og Fjordane og leverer de rimeligste, og kvalitativt beste pakketjenestene i Sogn og Fjordane og Hordaland, og bestreber oss på jevn drift hele året, forklarer han.
- Er dere bekymret for at fisken skal bli for dyr for de utenlandske kundene deres?
- Det er ingen grunn til at laks og fjordørret skal være rimeligere enn en liter øl. Norsk Havbruksnæring produserer et fantastisk produkt, utfordringen nå er de stramme reguleringene knyttet hovedsakelig til lakselus som medfører at produksjonen faller tilbake i Norge, sier han.
Belastende medieomtale
Lusekampen omtaler han som ekstremt kostnadsdrivende.
- Både behandlinger, sulting, behandlingsdødelighet og ikke minst skader og stress som følge av all behandlingen er kostnadsdrivere. Jeg ville gjerne understreke at PD og for den saks skyld ILA sannsynligvis har en sammenheng med stress på fisken og hyppige luseehandlinger.
I tillegg tror vi også dette er en av årssakssammenhengene til melanin problematikk og utfordringer med misfarging av fileten. Vi tror dette i stor grad er følgeskader av lusekampen, sier Braanaas.
Han påpeker at han ha har ansatte som daglig gjør en stor innsats, men mener hele situasjonen med all den negative medieomtalen på toppen er en belastning å drive under.
- Resultatet er at både prisene og produksjonskostnadene går opp, samtidig som folk rundt om må permitteres på grunn av mangel på råstoff. Dette er en dårlig løsning på lang sikt dersom vi skal utvikle næringen, forklarer Firda-sjefen.