Slik så det ut da forskalingen ble fjernet etter støpingen av "Salmon home no 1". Foto: Fishfarming Innovation.

Sjøsetter “Salmon Home no 1”

En splitter ny lukket merd-teknologi skal sjøsettes på Averøy i neste uke. - Får vi til produksjonen og fisken trives, er vi med å skrive historie, forteller Per Helge Pedersen i Fishfarming Innovation til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I samarbeid med Smøla klekkeri og settefisk som skal drifte merden, har Fishfarming Innovation og samarbeidspartnere utviklet både pumpesystemer, oksygensystemer og resirkuleringssystemet til merden.

- Merden er driftssikkert da alle komponentene også er dobbelt installert om noe skulle svikte, opplyser Pedersen.

Han forteller at hovedgrunnen til at de utviklet merden er at han har stor tro på postsmolt-produksjon.

Per Helge Pedersen. Foto: Privat.

- Pilottanken er på 1000 kubikkmeter, men målet er å lage tanker fra 3 000 – 5 000 kubikkmeter, informerer han.

- Slik jeg ser det har vi nå utviklet det beste systemet for å kunne drive produksjon av postsmolt lukket i sjø. Både størrelse, effektivitet og pris vil være gunstig i forhold til alternativene, legger han til.

Merden 

Merden er støpt i betong og har to vegger på 10 centimeter (en indre og en ytre) og cirka 70 centimeter isopor i mellom. Bunnen er også i betong.

- Den brede konstruksjonen gir oppdretteren en god 80 centimeters gangvei, som igjen bedrer HMS, informerer Pedersen.

- Med en vekt på 250 tonn ligger merden også stabilt i sjøen, legger han til.

Fra Webcamera kan en se merden ovenfra. De skal nå legge på en coating på innerveggen. Foto: Fishfarming Innovation.

Selve konstruksjonen er støpt i SKB-betong med stålfiber. Ellers er det brukt vanlig armering i bunn og i søyler i veggene. Det hele holdes sammen av en bunnbjelke som er spent opp.

- Den tjukke og robuste merdveggen bidrar til at det er umulig for fisken å rømme. Vannet hentes fra 10 meter og dypere hvor det ikke er lus. Om det skulle komme lus i merden skal vi få den vekk uten problem også, legger han til.

- Betongmerder av denne typen kan bli en veldig god industri. Får vi til en industriell produksjon av merder og vi vet at fisken trives, er vi med å skrive historie, legger han til.

 - Vi har utviklet et konsept som er konkurransedyktig i pris. Til sammen har vi investert rundt 20 millioner kroner i utviklingen og det er en jordnær løsning med god styrke. Havets krefter er store og med denne merden har man lite å frykte, legger han til.

- Navnet på merden er "Salmon Home no1"? 

- Brandet for tankene har fått dette navnet. Hovedmålet er å skape et godt hjem for laksen. For å vite at det funker må det testes, og det gjør vi nå. Så får vi se hvor mange nummer det blir i rekken, sier han.

Der er førstkommende tirsdag, 14 juni at "Ulsteinkranen" skal sjøsette merden på Averøy.

- Det blir en stor begivenhet og vi gleder oss stort, forteller Pedersen.