Har sjøsatt ny Fishglobe
Fishglobe nummer to ble i dag heist på sjø og Ryfish kan dermed ta i bruk enda en semi-lukket enhet for postsmoltproduksjon.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Fishglobe-teknologien ble startet for å få til oppdrett av laksen i lengre tid i beskyttet miljø før den kom i åpne merder. Å levere fisk fra en Fishglobe er som å levere fisk fra et landbasert oppdrettsanlegg. Globen er i bunn og grunn et flytende landbasert anlegg.
Torsdag ble altså den andre Fishglobe-enheten sjøsatt i Bamble. Hovedkontraktør Uponor Infra har hatt bygging hos sin underleverandør Bluegreen Fusion i Bamble.
Løftet 200 tonn
Det er Icon System som er kontraktør på alt teknisk utstyr og integrasjon av det unike autonome systemet på globen.
Taklift løftet 200 tonn på sjøen og globen skal ligge noen timer før slep til Griegs lokalitet på Kilaneset og driftes av Ryfish AS i samarbeid med Grieg Seafood.
Se video av byggingen under.
Detaljer og trykktesting
Uponor har produsert paneler fra sin weholite fabrikk i Vasa, disse er sendt halvfabrikata til Bamble hvor de er blitt sammensatt.
Toppseksjonen ble bygget først og alt av teknisk utstyr ble montert parallelt som den 3500 m3 store fiskevolumet ble sammenstilt på siten.
I september ble toppseksjonen løftet på toppen og de siste ukene har detaljer og trykktesting blitt utført.
Trykktesting er nødvendig da dobbelskrog konstruksjonen med sin patenterte overtrykksmetode er nødvendig for den unike og skånsomme metoden for leveranse av fisk, hvor globen trykksettes og fisken skånsomt fortrenges over i brønnbåt.
Les også: Fiskevelferdsprisen: Mer robust fisk uten lusebehandlinger
Få endringer
Gründer og teknisk sjef Arne Berge sier til Kyst.no at Globe #2 sine tekniske systemer og teknologi er nesten helt lik som den første.
- Vi vet ikke om noen utviklingsprosjekter hvor det første kommersielle prosjektet er nesten helt likt som den første piloten. Resultatene fra postsmoltproduksjonen vi har hatt så langt er fremragende og derfor er det kun små justeringer fra bygg nummer en til nummer to, påpeker han.
Tor Magne Madsen, prosjekt og salgsdirektør sier de har bygget etter en metodikk som de ser kan både skaleres og flyttes globalt.
- Gjennom bygging av de første to glober har vi nå en leverandørkjede som kan forflyttes til en site hvor oppdrettsselskaper globalt måtte ønske glober. Vi er nå over i en kommersiell fase og med de gode resultatene vi har fra to år i drift så holder vi hva vi lover: Ingen rømming, ingen lusebehandling, oppsamling av slam, god fiskevelferd og ikke minst fremragende vekst resultatet, sier han til Kyst.no
Slipper luseproblem
Gründeren forteller at Fishglobe har inntak av vann under lusebeltet slik at en slipper luseproblemet på fisken som er inne i globen. Fisken lever i et stabilt miljø, og skal være mye mer beskyttet enn i åpne merder.
- Globen har også en jevn og optimal strømhastighet, slik at fisken svømmer og får trimmet seg. Det har vist seg at slik trimmet fisk tåler mye bedre livet i åpne merder etter å ha gått i et lukket anlegg fram til ca. ett kilo, påpeker han.
Ved å oppdrette fisk i åpne merder fra ett kilo i stedet for 100 gram frem til slaktestørrelse, så greier en det også på under ett år. Dvs at en selv med brakklegging greier å kjøre en generasjon per år på en lokalitet, mot i dag der en kjører en generasjon per to år på en lokalitet. En slik løsning kan derfor bety svært mye for næringen.