Luseoppsamlereren til Nauplius​ Solutions er klar for markedet. - Alle har lyst å bli kvitt lusa forteller Salgssjef i Vard Aqua Sunndal Svein Arve Tronsgård. Foto: Vard Aqua Sunndal AS

Støvsuger merden for lus

Luseoppsamleren NS Collector er klar for markedet, og flere kunder står i kø for å teste den.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no har tidligere skrevet om Nauplius​ Solutions som har laget luseoppsamleren NS Collector. Luseoppsamleren har vært under utvikling og utprøving over lengre tid.  Nå er produktet klart for markedet gjennom Vard Aqua Sunndal AS.

Står i kø for å teste

Salgssjef i Vard Aqua Sunndal, Svein Arve Tronsgård, har vært ute og presentert produktet. Salgssjefen forklarer at det er flere kunder som står i kø for å teste luseoppsamleren.

- Fordi den tar lusa som er i de frie vannmassene, er det et verktøy alle har bruk for og som vi har stor tro på, forklarer Tronsgård.

Ifølge salgssjefen forteller flere av kundene at de ikke har vært borti et produkt som har fungert så godt tidligere. Han forteller videre at næringens utfordring med lus betyr at alle har behov for lusesamlere som NS Collector.

- Alle har lyst å bli kvitt lusa, slår han fast.

Salgssjefen forteller at det per dags dato er mellom seks til åtte uker leveringstid, og at den vil gå ned til en til to uker etter hvert. 

Svein Arve Tronsgård i Vard Aqua Sunndal AS forteller at kundene står i kø for å teste luseoppsamlerern NS Collector. Foto: Vard Aqua Sunndal AS

Støvsuger opp lusa

Selve luseoppsamleren kan arbeide 24 timer i døgnet og vil kunne brukes som proaktivt redskap for lusebekjempelse, forklarer Tronsgård. Han legger til at luseoppsamleren også kan brukes ved trenging og operasjoner, og at dette er spesielt effektivt siden disse operasjonene fører til at mye av lusa slipper taket i laksen.

- Da får en effektivt samlet store mengder lakselus på relativt kort tid, sier han.

Luseoppsamleren består i all hovedsak av en pumpe som filtrerer store mengder sjøvann gjennom et spesialtilpasset filter. På plass i eller utenfor merden, samler den nedsenkete støvsugeren kontinuerlig lakselus i alle stadier – fra luselarver til kjønnsmoden lus.

- NS Collector pumper inn rundt 2 500 kubikk med sjøvann i timen. Så om du har en merd på 50 meter omkrets med fem meter dype skjørt, vil det være omtrent 10 000 kubikk vann i de fem øverste meterne av vannlaget, utdyper Tronsgård.

Han legger til at luseoppsamleren rent teknisk kan skifte de 10 000 kubikkmeterne med vann på fire timer, men at sjøstrømmer kan medføre at det tar lengre tid.

Bedre gjellehelse

I tillegg til lakselus fanger luseoppsamleren ifølge Tronsgård opp alger og andre forurensninger som er større enn maskene i filteret.

- Dette har også en positiv effekt på gjellehelse. Det vil uansett være en positiv effekt av å kjøre en filterprosess, spesielt der en har utfordringer med alger i forbindelse med bruk av luseskjørt med redusert vanngjennomstrømning, forklarer han videre.

Robert Sørviknes i Remøy Management har testet luseoppsamleren og kan fortelle at den er et effektivt hjelpemiddel mot re-smitte fra lus. Foto: Vard Aqua Sunndal AS

Effektivt hjelpemiddel

En av brukerne som har førstehåndserfaring med luseoppsamleren er operasjonssjef Robert Søviknes i rederiet Remøy Management.

- Vi går mellom mange lokaliteter. Når vi behandler fisken bruker vi samtidig NS Collector. Den er enkel å få på plass – det tar knapt fem minutter å montere den og så er det bare å plugge i strømmen. Mens vi vasker nota samler den opp nesten alle lusa i merden, forteller Søviknes.

Han opplyser videre at selskapet opplever luseoppsamleren som et positivt og effektivt hjelpemiddel mot re-smitte fra lus.

- For oss, fisken og oppdretter er dette både et bra, enkelt og effektfullt tiltak som gir tydelige resultater, sier operasjonssjefen avslutningsvis.