Kobber og hydrogenperoksid går ikke godt sammen
I risikorapporten som kom fra Havforskningsinstituttet tirsdag, rettes det en advarende pekefinger mot bruk av hydrogenperoksid sammen med kobberimpregnerte nøter.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I 2013 ble det omsatt 1239 tonn kobber til bruk for notimpregnering i oppdrettsnæringen, tilsvarende forbruk var 577 tonn i 2003.
Siden 2009 har det også vært en formidabel økning i bruk av hydrogenperioksid (H2O2 ) til bruk mot lakselus og AGD. I 2015 var samlet forbruk av H2O2 kommet opp i 43 000 tonn, mot 308 tonn i 2009. H2O2 blir dosert fra 1,1 til 1,7 g per liter avhengig av temperatur og om det er lakselus eller AGD (amøbisk gjellesyke) som skal behandles.
Ekstra giftig effekt
I risikorapporten er en redd for hva som skjer når kobber og H2O2 møtes.
- Dersom brønnbåt blir benyttet vil H2O2 bli distribuert om bord og restkonsentrasjon av H2O2 bli sluppet ut til sjø etter forskrift fra Fiskeridirektoratet. Hvis behandling med H2O2 skjer i merden, blir nota førsttrukket opp, deretter skjer dosering med H2O2 innenfor presenningen som ligger på utsiden av nota, heter det i rapporten.
- Dersom nota er kobberimpregnert, kan oksidasjonsmiddelet H2O2 også tenkes å frigjøre kobberion som kan gi en ekstra giftig effekt både for laks og for andre organismer i miljøet rundt.
I rapporten er man klar på at dette er noe man trenger mer data på.
-Men som en førevar-holdning bør H2O2 -behandling skje på en måte som ikke frigjør ekstra mengder kobberion til miljøet, skriver de.