Illustrasjonsfoto av oppdrettstorsk i merd på HIs forskningsstasjon.

Torskeoppdretterne må få mer kontroll på modning

Rapport viser at torskeoppdretterne ikke klarer å forhindre modning og gyting i merd, og dette kan ha konsekvenser for villtorsken.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har et viktig ansvar for å ta vare på og forvalte kysttorsken, derfor skal ikke oppdrettstorsken gyte i merd. Vi har en klar forventning om at oppdretterne tar tak i problemstillingen, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Fiskeridirektoratet hadde sesongen 2023-2024 en tilsynssatsing rettet mot modning og gyting hos oppdrettstorsk i merd.

– Alle oppdrettere som hadde torsk andre vinter i sjø ble pålagt å overvåke og rapportere modningsgrad regelmessig til oss, sier Bakke-Jensen.

Fastsetting av modningsgrad ble utført etter en felles prosedyre. Resultatene viser variasjon mellom selskap, hvor andelen umoden fisk var lav og andelen modnende fisk var høy gjennom hele tilsynet.

– Det betyr at mer enn 60 % av torsken var til enhver tid i en grad av modning, i tillegg ser vi at det var høye innslag av gytende og utgytt fisk i prøver tatt på slakteri, sier Bakke-Jensen. 

Han påpeker at gyting i merd kan føre til at man får oppdrettstorsk ut i fjordene, som igjen kan gyte med villtorsk og føre til genetiske endringer i torskebestandene. 

- Dette er en uønsket påvirkning, sier fiskeridirektøren.

Fiskeridirektpratet skriver at kysttorskbestandene langs kysten er sårbare og svake.

– En vekst innen torskeoppdrett må derfor være innenfor miljømessige bærekraftige rammer, sier Bakke-Jensen. 

Fiskeridirektoratet kommer til å følge opp tilsynssatsingen og videreutvikle dette kommende sesong.