MariCulture AS fikk tilsagn om utviklingstillatelser
MariCulture søkte om 16 tillatelser til utvikling av konseptet Smart Fish Farm, og har fått tilsagn av Fiskeridirektoratet om åtte tillatelser á 780 tonn maksimalt tillatt biomasse.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Konseptet baserer seg på en halvt nedsenkbar stålstruktur bestående av en sentersøyle og et omkringliggende rammeverk av rørstaver hovedsakelig med sirkulære tverrsnitt. Rammeverket spenner ut notpanelene som gir totalt åtte adskilte kamre.
Kamrenes totale oppdrettsvolum er på 510 000m3 ved operasjonsdypgang på 45m. Ifølge selskapet vil det være plass til to tillatelser á 780 tonn per kammer.
SalMar har kjøpt seg inn i MariCulture og de har som siktemål å etablere dypvannsmerden i Norskehavet utenfor trøndelagskysten. På den måten kan dypvannsmerden inngå i selskapets omfattende industrielle infrastruktur i denne regionen.
Les også: Salmar vil utvikle enda større havmerd
Gir åtte tillatelser
Sentersøylen med en diameter på 42 meter skal romme boligkvarter for personell, kontrollrom, fôringstanker, tekniske rom, generatorrom, lagerplass, rom/arealer som er avsatt til fiskebehandlingsutstyr, forskningslaboratorium og system for dødfiskoppsamling.
Fiskeridirektoratet skriver i dag at de fant at søknaden ikke ga grunnlag for å tildele mer enn åtte tillatelser til prosjektet.
Åpner store muligheter for bærekraftig vekst i havbruk
Ved sitt tilsagn om åtte utviklingstillatelser til MariCulture AS, melder Salmar i en pressemelding at Fiskeridirektoratet har gitt et viktig håndslag til ledende norske havbruks- og marintekniske kompetansemiljøer som for første gang vil gjøre det mulig å etablere oppdrett i det åpne hav.
- Det vil forsterke Norges posisjon som globalt ledende i offshore havbruk. MariCulture vil nå gå videre med realiseringen av Smart Fish Farm som har en investeringsramme som er estimert til ca. 1,5 milliarder kroner.Det gjenstår fortsatt et betydelig arbeid i videre prosjektering før den nye store merden kan bygges og tas i bruk. Målet er å etablere enheten i det åpne hav utenfor trøndelagskysten, i sterkt værutsatte sjøområder. Noe liknende er tidligere aldri utprøvd, og et viktig aspekt vil bli å teste samhandlingen mellom teknologi og biologi i de eksponerte omgivelsene, opplyser selskapet.
Fiskeridirektoratet har fastsatt detaljerte krav og målekriterier som MariCulture naturligvis vil ta sikte på å oppfylle til punkt og prikke. I sitt tilsagn beskriver direktoratet i detalj hvordan konseptet på vesentlige områder skiller seg fra den eksisterende havmerden, Ocean Farm 1. Den vil tåle vesentlig mer eksponerte områder og ha dobbelt så stor kapasitet. Men viktigste forskjell er at den i midten vil være utstyrt med en lukket søyle for behandling av fisk, kontroll og styring av enheten, samt et avansert system for transport av fisk knyttet til åtte omkringliggende produksjonskammer.
- Vil sette inn alle nødvendige ressurser
Salmar påpeker at enheten vil forene viktige miljøegenskaper ved åpen merd og lukket teknologi.
- Smart Fish Farm vil være svært beskyttet mot miljøpåvirkning fra andre anlegg, i de ytre havstrømmene på eksponerte områder uten begrensninger langt hele norskekysten. Samtidig vil all behandling av fisk skje i lukkete omgivelser uten utslipp. Prosjektet vil kunne få stor betydning for norsk havbruks konkurranseevne også på lang sikt. Det investeres i dag milliarder i landbasert oppdrett i USA og andre store markeder for norsk laks. Landbasert oppdrett kan drives over store deler av verden, uten de naturgitte fortrinn ved produksjon av atlantisk laks i dens naturlige omgivelser i åpent hav langs norskekysten.
Salmar skriver at MariCulture vil nå sette inn alle nødvendige ressurser for å realisere Smart Fish Farm, i nært samarbeid med ledende norske kompetansemiljøer.