Vinneren av årets Miljøpris ble Kenneth Bruvik for sitt mangeårige engasjement for marin forsøpling. Foto/Video: Therese Soltveit og Andrea Bærland.

Miljøprisen gikk til Kenneth Bruvik

Nor-Fishing: Fiskeridirektoratets miljøpris gikk til Kenneth Bruvik fra Fjell i Hordaland. I mange år har han vært spesielt opptatt av forsøpling av havet og kysten. Se video med vinneren og fiskeridirektør Liv Holmefjord. 

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskeridirektoratet skriver i begrunnelsen for prisen at Bruvik har skapt og vedlikeholdt et stort engasjement både lokalt, nasjonalt og internasjonalt for å få oppmerksomhet rundt marin forsøpling. Prisen ble delt ut av fiskeriminister Harald Tom Nesvik og fiskeridirektør Liv Holmefjord på Fiskeridirektoratets stand på Nor-Fishing onsdag 22. august. 

Totalt var det seks nominerte, men Bruvik tok seieren. I talen sin sa han at han var svært fornøyd med å motta prisen. 

Til Kyst.no/Skipsrevyen.no sier han at denne prisen vil han dele med alle som jobber med marin forsøpling, og påpekte viktigheten at man jobber sammen for å bedre forsøpling i havet slik at de neste generasjonene også kan leve av havet. 

- Jeg synes at mange i oppdrettsnæringen blant annet, har gjort en kjempe jobb i forhold til å samle opp plast i havet i år, og synet av oppdrettsbåtene som legger båtene til ved Miljødronningen, og overfører søppelet de har samlet inn til de, er noe som jeg mener er svært gledelig. For her må alle bidra og jobbe sammen for å løse problemet. 99 prosent av oppdrettaktørene tar dette problemet på alvor og er med å bidra, sier han. 

Men han påpeker det enda er mye man kan gjøre innenfor oppdrett for å bli enda bedre når det gjelder mikroplast i havet. 

- Forurensing av havet er en stadig større trussel mot alt liv i havet, og engasjementet vinneren av årets miljøpris har skapt og holde vedlike har gitt oss troen på at det nytter – at vi kan snu en ødeleggende utvikling og dermed redusere og fjerne forurensing til havet og på kysten, sa fiskeridirektør Liv Holmefjord ved under prisutdelingen. 

Direktoratet skriver i en pressemelding at i mange år har han vore spesielt opptatt av forsøpling av havet og kysten, og har skapt og vedlikeholdt et stort engasjement både lokalt, nasjonalt og internasjonalt for å få oppmerksomhet om marin forsøpling.

Folkelig engasjement

Etter at en gåsenebbhval ble funnet med magen full av plast på Sotra i januar 2017 har Bruvik stått for et folkelig engasjement for å få redusert marin forsøpling. Fiskeri-og havbruksnæringen er en av kildene til plastforurensing i havet og forsøpling av kysten, og det er stort behov for den type engasjement som Kenneth Bruvik står for, mener direktoratet.

De påpeker også at hans engasjementet startet lenge før plasthvalen ble funnet på Sotra. Gjennom sitt arbeid i Hordaland Jeger og Fiskerforening med undommer som sliter med å tilpasse seg ein ordinær skoledag, har han i over 20 år både registrert og plukket opp stadig større mengder plastavfall langs norske strender og i viker på kysten.

Kenneth Bruvik har fått i stand flere samarbeid på tvers av ulike nivå og utgangspunkt, og har også vore sentral i å skape eit internajonalt engasjement for å redusere marin forsøpling. Kenneth Bruvik har også vore programleiar for fleire TV-program og er en mye brukt foredragsholder.

Til daglig er han ansatt i Hordaland Jeger og Fiskerforening der han i 1998 etablerte og fremdeles drifter TAM-prosjektet (Tryggheit, Ansvar, Mestring), som er et tilbud til barn og unge som har ulike utfordringer i skole og hjemme. I TAM-prosjektet får ungene lære naturbruk og får sosial kompetanse som vil kunne hjelpe de i andre sammenhenger.