- Havbruk er en viktig del av det grønne skiftet
Renate Larsen tok for tre uker siden over som administrerende direktør i Sjømatrådet etter å ha vært administrerende direktør i Lerøy Aurora i en årrekke. Under Fiskeridirektoratets fagkonferanse «Blå åker – grønt skifte 2016», tirsdag var hun første taler på podiet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Sjømatnæringen ligger i ryggmargen min den ligger i hjertet mitt, innledet Larsen.
Hun valgte så å lese opp prologen for konferansen, da hun mente denne var «spot on» for havnæringene: «Det havet gir oss må vi forvalte på best mulig måte slik at vi får mat på bordet og tjener penger i dag og i fremtiden. Derfor må vi stadig utvikle nye løsninger som gir maksimalt utbytte. Dette kan bare oppnås når forskning, næring og forvaltning jobber sammen».
- Om vi i tillegg klarer å ta med et markedsperspektiv er vi uslåelige som sjømatnasjon i Norge, la hun til.
Hun viste til at 37 millioner norske sjømatmåltider går ut hver dag og at en av fem verdensborgere spiser laks i løpet av ett år.
- Sjømaten fra Norge har aldri vært mer attraktiv enn i dag.
- Bærekraftig næring
- Havbruk er en bærekraftig måte å produsere mat på og jeg er trygg på at havbruk er en viktig del av det grønne skiftet nasjonen Norge kan bidra med fremover, konstaterte Larsen.
Hun viste også til at havbruk er et eksempel på at forskning, produsenter og forvaltning sammen har klart å skape en næring, samtidig som hun understreket at næringen fortsatt er ung.
- Næringen har hatt teknologiutvikling, man har hatt forskning på helsemessige forhold for laksen. Jeg har selv vært i næringen siden 1999 og vet den har en stor utviklings kraft fremover. Det blir spennende å se hva som skjer, sa hun.
Larsen snakket så om fiskeri, torsk og snøkrabbe før hun avslutte med at Norge vil være verdensledende innen sjømat i fremtiden, om næringene utvikles i samarbeid mellom forvaltning, aktører og forskning.