Fiskeriminister Harald T. Nesvik mener han har verdens beste jobb. Foto: Andrea Bærland

- Jeg koser meg hver dag, hele uken, hele året

En av de viktigste hendelsene i oppdrettsåret 2018 er at Harald T. Nesvik ble ny fiskeriminister. Les Kyst.no sitt store juleintervju og se hvilke utfordringer og positive hendelser Nesvik trekker frem fra året som har gått.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Hei du, det er fiskeriminister Harald Nesvik som ringer på deg, er du klar?

Slik lød åpningen av samtalen med Harald Nesvik, som nå har vært fiskeriminister i Norge siden august, etter at han tok over for sin mye omtalte forgjenger Per Sandberg. Juleintervjuet med Per kan du lese her. 

- Nå har du fått noen måneder på baken som fiskeriminister. Er jobben som forventet, eller er det noe som har overrasket deg?

- Det har vært enda mer moro enn jeg kunne forestilt meg. Jeg koser meg hver dag, hele uken, hele året. Det går ikke an å ha en bedre jobb enn jeg har akkurat nå. Det har egentlig ikke vært noen store overraskelser, kan han fortelle.

Mest utfordrende med lus og sykdom

Fiskeriministeren mener at noe av det viktigste som skjedde i oppdrettsåret 2018 er at de fikk dele ut de første midlene fra Havbruksfondet, selv om han ikke legger skjul på at hans nye stilling som fiskeriminister også er en svært sentral hendelse fra året som har gått.

- Det er godt å kunne premiere kommunene som har stått på for å legge til rette for denne fantastiske næringen, sier han.

I tillegg har Nesvik også fått gå i gang med arbeidet sitt med å se på hvilke type endringer og reguleringer som må til for bekjempelse av sykdom, lus og så videre.

- De største utfordringene i næringen er knyttet til lus og sykdomsspredning, det er der hovedutfordringen på mange måter ligger. Vi må finne gode løsninger på dette som både ivaretar oppdretterne sine interesser, samtidig som vi har en god fiskevelferd. Det er det som er hovedutfordringer, og den kommer nok til å være der en stund.

- Tror du det vil være samme type utfordringer med sykdom til neste år?

- Ja, jeg tror det. Vi må gjøre og iverksette en del tiltak fremover som jeg vil komme tilbake til senere. Vi må prøve å få gjort noe særlig med spredning av PD, og vi er nødt til å sørge for at vi fortsetter arbeidet knyttet til lusebekjempelse, samtidig som vi ivaretar fiskevelferden og fiskehelsen. 

Boullabaisse med kona

På hjemmfronten sier Nesvik at han liker å kokkelere til familie og venner, dersom han har tid. Her har han og konen laget sjømatretten boullabaisse. Foto: Harald Nesvik

Når Nesvik skal slappe skikkelig av så står han gjerne hjemme med konen Kristine Solvang Nesvik, på kjøkkenet og lager mat, mens de tar seg et glass rødvin.

- For noen helger siden laget vi blant annet boullabaisse med laks, torsk, breiflabb, reker, sjøkreps og det meste. Det å slappe av sammen med familien er det som gir meg ro, forteller han.

Familien ble ikke med på flyttelasset til Oslo da Nesvik startet som fiskeriminister i august, så han reiser dermed hjem til konen og resten av familien i helgene dersom han får muligheten i sin travle hverdag. 

- Det er på langt nær alle helger jeg får mulighet til å reise hjem, men noen ganger lar det seg gjøre.

Ingen vrangvilje hos fiskeriministeren

En av sakene som har preget oppdrettsåret 2018 er den nye forordningen fra EU som kan gjøre at norske fiskehelsebiologer mister reseptretten for anitibiotika. Kyst.no har skrevet mange saker om temaet, og fiskeriministeren har fått flere henvendelser fra bekymrede fiskehelsestudenter og fiskehelsebiologer.

Fem kjappe:

  1. Vil det bli eksportert mer laksevolum neste år? Ja
  2. Er PD langt mer kontrollert neste år pga ny vaksine?  Nei, desverre
  3. Tror du det vil lyse rødt "trafikklys" ved noen området til neste år? som fører til at de må redusere MTB? Ja
  4. Er Harald Nesvik fiskeriminister ut neste år? Ja
  5. Gjennomsnittelig laksepris for 2018 er cirka 59 kr/kg. Hva blir gj.snittsprisen for 2019? Kan ikke svare pga. børspåvirkning

Kyst.no benytter sjansen og spør fiskeriministeren direkte hva han spesifikt gjør på dette området.

- Det er igangsatt et arbeid i regi av helsedepartementet, der også våre folk har vært innvolvert når det gjelder fiskehelsebiologene. Den biten med antibiotika-forskrivning er ikke noe vi har funnet på, det er et EU-direktiv som har kommet med for å bekjempe antibiotika-resistens, slik at man har kontroll på det. Det er ikke slik at man er fratatt muligheten til å jobbe, det er spesielt antibiotika-biten man har fått restriksjoner på.

- Flere har etterlyst at du må komme tydeligere på banen i denne saken. Hva er grunnen til at det har vært så stille?

- Grunnen til at jeg ikke har vært så mye på banen er nettopp fordi det er Helse- og omsorgsdepartementet som håndterer utskriving av medikament. Det er ikke noe vrangvilje fra meg, vi tok kontakt med helse- og omsorgsdepartementet med en gang dette kom på banen, for å se på hvordan vi kunne løse situasjonen. Jeg håper vi til slutt klarer å finne frem til en god løsning som både klarer å ivareta en restriktiv foreskrivningspraksis, samtidig som vi oppfyller kravet til dette direktivet. Vi er nødt til å forholde oss til det, desverre. Selv om vi er god på dette i Norge, så er det mildt sagt langt fra like bra i EU.

- Har dere en reell mulighet til å påvirke utfallet av forordningen?

- Vi må se på hvordan vi må inrette oss i Norge for å finne en løsning på denne situasjonen. Direktivet er jo vedtatt i EU, det må vi forholde oss til, slik at vi må se hvilke handlinger vi har for å gjøre en best mulig situasjon for våre fiskehelsebiologer. Det er en fantastisk yrkesgruppe som vi virkelig har behov for, og som vi skal fortsette å satse på. Vi må bare prøve å finne den beste løsningen innenfor det handlingsrommet som vi har, poengterer fiskeriminister Nesvik.

Mye positivt i utviklingstillatelsene

Det er flere ting som har påvirket oppdrettsåret 2018. En av de mest positive hendelse som har vært i løpet av året, mener Nesvik er at man har fått sett det første utslaktet på Salmar-merden, på Frøya i Midt-Norge. Han trekker frem at det ikke har vært noe behov for lusebehandling på hele populasjonen, noe fiskeriministeren mener er svært positivt.

Fiskeriministeren pleier ofte å starte dagen med å legge ut et bilde av en kaffekopp og dagens gjøremål. Nå har Kyst.no kommet inn i varmen i den etterhvert omfattende koppekatalogen til Nesvik. Skjermdump fra Facebook.

- Det er også utrolig mye positivt som skjer innenfor utviklingstillatelsene. Det er mye godt som skjer, og jeg vil heller fremsnakke alt det gode som skjer i næringen, fremfor det negative, som en del andre gjør, poengterer han.

Et god eksempel Nesvik drar frem er blant annet at Lerøy gikk til topps på den internasjonale bærekraftsindeksen.

- Det viser at man jobber steinhardt for å nå målet om en bærekraftig næring, og får ting til å funke.

- Hvis du skulle fått et juleønske oppfylt ovenfor havbruksnæringen, hva ville det vært?

- At vi bikker 100 milliarder totalt sett i fiskerinæringen i eksportverdi. Fordi det viser at vi fortsetter å vokse. Men mitt høyeste ønske, som jeg ikke kan få oppfylt i år som du vet, det er selvsagt å få bukt med sykdom og lus. Det er min drøm i et lengre perspektiv. For 2019 håper jeg på et fantastisk godt eksportår, for denne næringen er med på å betale velferden for hele landet.

Savner reklamekampanjene

Nesvik mener også at omdømmet til oppdrettsnæringen egentlig er ganske bra, dersom man spør vanlige folk om det.

- Det er enkelte i media og rundt omkring som har et annet syn på det. Jeg tror det viktigste er å vise de gode eksemplene, og klare å samarbeide.

Han mener det er viktig å få oppdrette i et større område til å være med å motvirke sykdom, og samarbeide.

- Vi må også se på måten vi transporterer fisk på blant annet.

Nesvik har som kjent en ambisjon om at all transport av fisk skal foregå lukket innen 1. januar 2021. 

- Føler du næringen er flink nok til å få ut de gode historiene?

Nesvik ønsket nylig alle god jul på Facebook, og skriver at vi ikke må glemme sjømat på menyen i julen. Foto: NFD

- Jeg savner litt de gamle reklamekampanjene som oppdrettsnæringen var fantastisk flinke til før. Man brukte de lokale eksemplene, viste frem de som stod på merdkanten og viste hva dette faktisk dreier seg om.

Fiskeriministeren mener næringen må bli enda flinkere til å få ut til befolkningen hvilke enorme ringvirkninger denne næringen har, både med egne arbeidsplasser, men ikke minst andre arbeidsplasser.

- Hvis man ser i enkelte distrikt så vil ikke rørleggeren eller elektrikeren vært der dersom det ikke hadde vært for aktiviteten knyttet til oppdrettselskapene. Det er mye ringvirkninger fra næringen, og man må bli flinkere til å få ut det budskapet synes jeg.

Fast tradisjon lille juleaften

Julen skal Nesvik feire hjemme i Ålesund sammen med familien sin, og en vennefamilie av fiskeriministeren. Feiringen foregår hos Nesvik selv.

Han forteller til Kyst.no at det blir både ribbe og pinnekjøtt, samt alt som hører med til måltidet på juleaften.

- Så blir det lutefisk på lille juleaften selvsagt. Når vi er ferdig å pynte treet, så har jeg alltid tradisjon om at vi spiser lutefisk og forbereder at julen kommer.

- God jul da, Nesvik.

- En riktig god jul til deg og leserne også.

Les alle juleintervjuene her.