Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Therese Soltveit.

Jobber på spreng for vekst

- Mitt hovedmål som Fiskeriminister er å få gjennomslag for å få på plass det nye vekstregimet med produksjonsområder og handlingsregel basert på miljøindikator for lakseoppdrett, sier Sandberg i et intervju med kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no har tatt en prat med Per Sandberg (FrP) om hvordan hans tid som Fiskeriminister har vært så langt. Samt hvilke utfordringer han ser på som størst for næringen, og hvilke muligheter FrP-politikeren har mest tro på.

- Nå har jeg vært fiskeriminister i cirka fire måneder. Mye av tiden har jeg brukt til å reise og besøke ulike deler av næringen langs kysten, snakket med oppdrettere, fiskere, produsenter og med organisasjoner og etater. Det inntrykket som har festet seg aller sterkest, er at det ligger enorme muligheter i denne næringen. Uansett hvor jeg reiser møter jeg en næring som er framoverlent og engasjert, og som ikke nøler med å gi meg gode innspill til hvordan vi myndighetene kan bidra til økt produksjon og aktivitet, sier Per Sandberg til kyst.no.

 - Hva har vært de største utfordringene for deg så langt?

- Utfordringene så langt er å komme opp på et kompetansenivå på kort tid, på et komplisert politisk og teknisk område. Men de største utfordringene ligger nok foran meg, mener han.

Ny vekst

- Mitt hovedmål som Fiskeriminister er å få gjennomslag er å få på plass det nye vekstregimet med produksjonsområder og handlingsregel basert på miljøindikator for lakseoppdrett. Dette mener jeg vil åpne mulighetene for vekst, og utvikling av ny teknologi, samtidig som det gir forutsigbarhet. Det jobbes nå på spreng i departementet med oppfølgingen av det nye systemet for vekst, sier Sandberg.

Statsråden mener veksten og utviklingen i havbruksnæringen er et eventyr.

Per Sandberg ute på sin første tokt hos Blom Fiskeoppdrett som fiskeriminister. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

- Mitt inntrykk er at det er en bransje som består av ekstremt dyktige, engasjerte og innovative mennesker. Aktørene i næringa nøler ikke med å være tydelige, men rådene jeg får er jo ikke alltid like entydige, sier Sandberg.

- Hele 16 søknader om utviklingskonsesjoner er sendt inn til Fiskeridirektoratet! Hva tenker du om at så mange vil satse på nye teknologiske løsninger?

- Helt fantastisk. Konsesjonene legger til rette for utvikling av banebrytende teknologi som kan bringe havbruksnæringen fremover og bidra til å skape den veksten som regjeringen ønsker. Utviklingsprosjekter vil kunne gi store muligheter for norsk leverandørnæring. Og kunnskapen kan vi hente fra andre næringer, som olje- og gassnæringa.

Når det gjelder omdømmet til oppdretterne mener FrP-politikeren at de skal gjøre mer av det de allerede gjør i dag, men legger til at de bør absolutt bruke større ressurser på omdømmebygging i Norge.

Det ble store oppslag i norske medier da Fiskeriministeren innkalte NSL og Havforskningsintittutet (HI) til møte for å oppklare konflikten på gjennomført forskning og diskusjoner mellom HI og NSL.

Sandberg sier til kyst.no at han har tillit til havbruksforskningen, samtidig mener han det bra at næringen og andre stiller spørsmål ved forskningen.

- Vi politikere, og næringen selv, kan prioritere hvilke områder det skal forskes på. Vi skal selvsagt ikke påvirke resultatet av forskningen. Bedre kunnskapsgrunnlag for framtidens havbruk, er et prioriterte forskningsområde for myndighetene. Dette har vi blant annet fulgt opp gjennom å bevilge mer penger til Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet, og gjennom å styrke Havbruksprogrammet i Forskningsrådet.

- Bevilges det nok penger til havbruksforskning?

- På et område med stort potensial for verdiskaping kan en alltid argumentere for at det må investeres mer i forskning og utvikling. Derfor er også hav et av de prioriterte områdene i Regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Totalt bruker Norge nær 1,6 mrd. kroner årlig på havbruksforskning. 700 mill. kroner er penger fra det offentlige. Denne regjeringen har styrket havbruksforskningen betydelig. Fra 2014 til 2016 med 62 millioner kroner bare over Nærings- og fiskeridepartementets budsjett, påpeker Sandberg. 

Stor innsats fra næringen

Han viser til at næringen bruker masse penger på å løse de akutte problemene med lakselus og rømming.

- Jeg minner her også at de nå gjennom utfiskingsordningen vi har fastsatt i forskrift får ansvar for å fjerne rømt oppdrettsfisk bl.a. i vassdrag der innslaget er for høyt. Men det er viktig at de ikke bare fokuserer på de akutte problemene. Både vi og næringen må evne å ha flere tanker i hodet på en gang, både de akutte (lus og rømming) og de mer langsiktige (som areal/lokalitetsstruktur og tilgang til fôrråvarer) utfordringene må løses, sier Sandberg.

I neste uke går Seafood Expo, verdens største sjømatmesse av stabelen i Brûssel. Der skal ministeren blant annet møte norske utstillere. Samtidig ser han frem til å møte internasjonale kollegaer som EU kommissær Karmenu Vella,  Canadas fiskeriminister og Færøyenes utenriks- og handelsminister.

- Jeg har også invitert til et seminar for å diskutere hvordan vi gjennom et tettere samarbeid kan styrke kunnskapsgrunnlaget for blå vekst i hele Europa, opplyser Sandberg.

  • Per Sandberg er født 6. februar 1960 på Skogn i Nord-Trøndelag.
  • Sandberg er Norges fiskeriminister i Erna Solbergs regjering.
  • Han har vært innvalgt på Stortinget siden 1997, først fra Nord-Trøndelag 1997–2005, siden fra Sør-Trøndelag.
  • Han ledet Stortingets justiskomité 2009–13 og Transport- og kommunikasjonskomiteen 2005–2009.
  • Han ble den 6. mai 2006 valgt til 1. nestleder i Fremskrittspartiet, etter at Siv Jensen tok over som leder.
  • Han har også vært parlamentarisk nestleder i partiet siden 2005. (Fakta: Wikipedia)