Her fra en tidligere utdeling av Fiskevelferdsprisen. På bildet sees f.v. Pål Mugaas Jensen, Norsk Fiskeoppdrett/LandbasedAQ; Ewa Harasimczuk og Brit Tørud fra Veterinærinstituttet; Stine Kolstø, regionleder vest i Åkerblå

Ber om kandidater til Fiskevelferdsprisen

Norsk Fiskeoppdrett og Fiskevelferdsforumet, som er en samarbeidsplattform for Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet, fortsetter letingen etter kandidater til Fiskevelferdsprisen og det trenger vi hjelp til.

Publisert Sist oppdatert

Vi ser at mange gjør mye bra for fiskevelferden. De som vil dele erfaringene sine, vil vi gjerne presentere.

Vi vil fortsette å løfte fram de som har gjennomført konkrete tiltak som de vil dele med andre og som har ført til bedre fiskevelferd enten i settefisk-matfisk eller stamfiskfasen.

Konkrete tiltak som virker

- Begrepet konkret er sentralt her. Man må vise til mer enn bare planer, ord og satsinger, som skal munne ut i «noe», sier ansvarlig redaktør Pål Mugaas Jensen, som også er en av grunnleggerne bak prisen.

Han utfordrer derfor bedriftene, på alle nivåer, fra ledere til røktere, men også utstyrsprodusenter, fiskehelsepersonell og forskere, til å stå frem med konkrete tiltak som de har innført.

Som eksempler trekker Mugaas frem noen som har:

• utviklet teknologi som på en eller annen måte har bidratt til at fiskevelferden i bedriften eller bransjen har blitt bedre

• utviklet smarte system for miljøovervåking som sikrer godt miljø for fisken

• utviklet måter å lese fisken på – hva er det fisken foretrekker?

• gjort små dagligdagse tiltak som gjør at fisken får det bedre

• bruker kjent utstyr på en bedre måte

• gjort gode erfaringer med enkle, konkrete tiltak for å hindre smittespredning (sjukdom fører til svært dårlig velferd for mange)

• endret organisering av arbeidet på anlegget

• utviklet nye velferdsindikatorer, eller en praktisk systematisering av bruken

Forrige gang ble prisen delt ut under fiskevelferdsseminaret som ble arrangert under AquaNor av Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet, der prisen gikk til "Arbeidsgruppe havbruk", som er et forpliktende samarbeidsforum der alle oppdrettere av laks og ørret på Nordmøre og i Sør-Trøndelag er aktive deltagere. 

Hva er Fiskevelferdsprisen?

- Fiskevelferdsprisen er innstiftet som en årlig utdeling for å stimulere til økt kompetansedeling og bedre fiskevelferd, forklarer Kristin Gismervik fra Veterinærinstituttet.

Prisen ble første gang utdelt i 2021, og vinneren mottok da diplom og to gavesjekker, hver på 10 000 kroner, donert av næringsaktørene Aino AS og NCE Seafood innovation cluster.

I 2025 vil Fiskevelferdsprisen bli delt ut under Aqua Nor-messen i Trondheim.

Dersom du ønsker å tipse om kandidater, se info under:

Tips kan sendes til:

Kristine Gismervik, Veterinærinstituttet

Pål Mugaas Jensen, fagansvarlig Norsk Fiskeoppdrett