Halvert lusemiddelforbruk
Salget av midler mot lakselus i norsk fiskeoppdrett er synkende, men fortsatt høyt. Salget av antibakterielle midler (antibiotika) har derimot vist en nedgang de to siste årene. Salget av midler mot innvollsorm har hatt en betydelig reduksjon sammenlignet med 2015. Dette viser tall fra Folkehelseinstituttet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det er en betydelig nedgang i bruken av midler mot lakselus, målt i kilo, i 2016. Utviklingen i 2016 skyldes ikke at norske lakselus er blitt mindre resistente mot legemidler, men at bekjempelsen er dreid mot fjerning av parasittene med andre metoder som eksempelvis varmt vann, ferskvann og mekanisk fjerning. Forbruket av lakselusmidler har vært høyt siden 2009.
Målt i behandlingsdoser er nedgangen på omtrent 50 prosent1). Det var en økning i salg av teflubenzuron, mens bruken av de andre midlene mot lakselus har gått ned.
I 2016 var det en reduksjon på nesten 40 prosent i bruken av hydrogenperoksid sammenlignet med året før. Dette er første gang siden 2009 at det har vært en nedgang i forbruket av dette middelet. Hydrogenperoksid brukes både mot lakselus og mot amøbegjellesyke (AGD). Statistikken viser samlet salg av 100 prosent virkestoff hydrogenperoksid.
Salgstall av antibakterielle midler lavt
Salget av antibakterielle midler til bruk på oppdrettsfisk i Norge forsetter å synke. Salget har variert i perioden 2007-2016, men fordi salget er svært lavt kan små variasjoner i antall sykdomsutbrudd gi utslag i statistikken. Sett i forhold til biomasse fisk som produseres, er endringene i salget av antibakterielle midler til behandling av oppdrettsfisk marginale og salget er svært lavt; mengden antibakterielle midler som har blitt solgt de siste årene tilsvarer at anslagsvis 0,5-1 prosent av fisken ble behandlet med en antibiotikakur1).
Nedgang i salg av midler mot innvollsorm
Salget av midler mot innvollsorm var avtagende i perioden 2004-2010. Fra 2011 økte salget av praziquantel kraftig. I 2016 ser vi en betydelig nedgang etter den foreløpige toppen i året før.
Andre midler
Formaldehyd har lenge vært brukt mot overflateinfeksjoner på fisk i ferskvann forårsaket av parasitter, bakterier og sopp. Forbruket har ikke blitt registrert tidligere. Fra og med 2016 omsettes formaldehyd gjennom godkjente legemiddelgrossister.
Salget av bronopol som også brukes mot overflateinfeksjoner på fisk i ferskvann var relativt stabilt i perioden 2010-2012, Forbruket har siden 2013 vær høyt. I 2016 ser vi en liten nedgang i bruken av dette middelet.
Isoeugenol er et beroligende middel til fisk. Middelet brukes blant annet i forbindelse med håndtering ved avlusing og vaksinering. Forbruket av dette midlet økte kraftig etter at det fikk markedsføringstillatelse i 2013. I 2016 ble forbruket av isoeugenol for første gang redusert. Vi ser en økning i salget av bedøvelsesmiddelet benzokain. Salget av metakain, et annet bedøvelsesmiddel, er relativt uendret i forhold til forrige år.
De forskjellige legemidlene brukes og doseres forskjellig, og totalt antall kilo kan derfor ikke summeres.
Kildeangivelse: Grossistbasert legemiddelstatistikk, Folkehelseinstituttet, 2017.
1) Kilde: Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi, Veterinærhøgskolen.