Ro Server utfører her avlusing og sortering hos Flokenes Fiskefarm AS på lokaliteten Skorva. Foto: Flokenes Fiskefarm AS.

- Vi gikk fra null til ti lus per fisk på fire uker

Flokenes Fiskefarm har denne uken rapportert over ti lakselus per laks. Driftsleder Magnar Terje Leknes sier til kyst.no at de høye lusetallene er under kontroll, men at de bommet med avlusingen en uke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Flokenes Fiskefarm sin lokalitet Skorva i Askvoll kommune i Sogn og Fjordane, har for uke 40 innmeldt et lusenivå på 4,78 kjønnsmodne hunnlus og totalt 10,92 lus per fisk, viser opplysninger hentet fra Barentswatch/fiskehelse. 

Disse tallene er driftsleder Magnar Terje Leknes ikke fornøyd med, men påpeker ovenfor kyst.no at de har kontroll på situasjonen.

- Vi gikk fra null til ti lus per fisk på fire uker. Det er vi selvsagt ikke glade for. Vi opplever et stort smittepress i området, og har ikke opplevd at leppefisken tar nok lus, som altså fører til at vi må behandle fisken. Vi brukte Thermolicer i september, og må behandle igjen nå, påpeker driftslederen.   

Les også: Lusemengdene ned i Sør-Trøndelag, men øker andre steder

Bommet med en uke

Sjøtemperaturen på lokaliteten ligger denne uken på 15 grader. Årsaken til det høye lusetallet denne uken, forklarer han er grunnet bom på Thermolicer-behandlingen med en uke.

- Vi har fått leid inn brønnbåten Ro Server, som er det første fartøyet som er utrustet med utstyr for lusefjerning med bruk av varmt vann. Båten kommer på søndag, så dette skal vi fikse opp i til helgen, konstaterer han. 

Det tar selskapet to-tre uker å få brønnbåten til lokaliteten for å avluse. Ifølge Leknes er det derfor viktig å være tidlig ute og noen ganger hender det at de bommer med en uke.

Flokenes Fiskefarm er en av 12 medlemsbedrifter som har inngått langsiktig samarbeid med Rostein-rederiet. Oppdretterne har bestilt et skip skreddersydd for deres behov. Det er Larsnes Mek Verksted AS på Sunnmøre som har bygget fartøyet. Leveransen av Ro Server er resultat av mange års samarbeid mellom rederiet og oppdrettere som tilhører organisasjonen Salmon Group.

Omfattende behandlingstid

Men selv om det nå er to til tre ukes ventetid på Ro Server, var det for bare noen måneder tilbake mye lengre ventetid ifølge oppdretteren.

- Det er en kjempeutfordring å behandle så mye fisk. Det er tidkrevende og tar oss rundt 30 timer sammenhengende arbeid, som vi blir nødt til å dele opp i forskjellige skift på mannskapet, forklarer Leknes videre.

Leppefisken har ikke vært så effektiv som oppdretteren håpet, noe han mener kan ha medvirket til høye lusetall. Foto: arkiv.

Når de til helgen skal behandle laksen, sorterer de også ut den store fisken. 

- Fisken som skal behandles er i størrelsen 3,5-4,5 kg. De største individene skal sorteres ut for salg. Det vil si at vi tar ut cirka 50-60 000 fisk av totalt 400 000 laks som er fordelt ut i fem ulike merder, utdyper han.

Driftslederen omtaler effekten av Thermoliceren for overraskende bra. Men han sier også at de har hatt litt dødelighet i etterkant av behandlingene, og har sett noen små blødningsskader på hodet.

- Men disse småsårene ser vi leger seg fort. 

Leppefisk er førstevalget

Selskapet ønsker å bruke leppefisk som sitt viktigste våpen mot lus, men Leknes sier de ikke har fått god nok effekt av rensefisken i år.

- Vi har et samarbeid med Sunnfjord Rensefisk, men de har ikke klart å levere den mengden leppefisk vi ønsket, og dette er nok en del av årsaken til at vi får litt høye lusetall, sier han.

Siden leppefisken har gitt liten effekt foreløpig, har Leknes nå tatt i bruk Slice og Releeze på lokaliteten.

  • Flokenes Fiskefarm har to konsesjoner og driv matfiskprodusjon av laks på to lokaliteter i ytre del av fjorden i Askvoll kommune.
  • Lokaliteten Skorva ligger på sørsiden av Førdefjorden mellom Flokeneset og Gjelsvika og en kan se den fra fylkesvei 609 ved Skorvetunnelen.
  • Lokaliteten har vært i bruk siden 2001 og er godkjent for en MTB på 1560 tonn.