Omlegging til fjerndrift ga raske resultater

 Fôrer anlegg opptil 1000 kilometer unna. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fjerndrift får et stadig større fokus hos oppdretterne og mange har startet initiativ for å enten fjernstyre lokaliteter eller sentralisere fôringen fullstendig. SalMar Farming avd. Nord var tidlig ute og har siden 2009 hatt en sentralisert fôringsstrategi.  Den lange erfaringen gjorde det naturlig å snakke med dem for å finne ut hva andre kan lære av deres prosess. 

Fôrer opp til 16 lokaliteter i Troms og Finnmark
Alf Arild Jakobsen, Driftssjef servicesenter fôring forteller: Vi fôrer i dag mellom 14 og 16 lokaliteter fra fôrsenteret vårt på Lysnes. Lokalitetene ligger fra Harstad i sør til Båtsfjord i nord, der den lengste geografiske avstanden mellom lokalitet og fôringssenteret er rett under 1000 kilometer. Vi har i dag 12 fôroperatører fordelt på 2 skift og 3 teamledere fordelt på 3 regioner. Hver av fôroperatørene følger opp 2-3 lokaliteter fra utsett til slakt.

Klare mål med strategien, raske resultater
Da teknologien for å sentralisere fôring ble tilgjengelig så vi mulighet å sette enda større fokus på faget fôring. Vi startet som mange andre med å fôre to lokaliteter fra en flåte. Det å samle kompetansen på de som hadde interesse for fôring ga resultater. Det ble besluttet å ta inn alle lokalitetene, og en større utbygging av infrastruktur ble iverksatt. Den umiddelbare effekten med strategien var at vi fikk jevnere biologiske resultater. Da startet den store jobben med å utvikle handverket fôring i samspill med dyktige fôroperatører. Vi er også helt avhengig av samarbeidet med Steinsvik og andre innovative leverandører på teknologi for å prestere på biologi.

Utfordringer 
Det å fjerne fôroperatør fra lokalitet ga utfordringer i starten. Vi har jobbet mye med kommunikasjon og relasjoner til lokalitet. Teknologien har til tider vært utfordrende. De gamle skipperne på hurtigruten sa at Austhavet var den tøffeste strekningen langs kysten. På denne delen av Finnmark har vi flere mastepunkt som vinterstid gir utfordringer. For å sende stabile signaler ned til Senja krever det gode tekniske løsninger, og effektiv support fra leverandørene.

Kontroll av strategien
Alf Arild forteller at de har gjort kontrollmålinger for å forsikre seg om at strategien virker som planlagt. Vi har testet strategien opp mot lokal fôring fra flåte. Vår erfaring er at fôring fra lokalitet ikke gir bedre biologisk resultat, hverken på tilvekst eller fôrfaktor.

Tøffe krav til utstyret
Vi er avhengig av å kunne kommunisere med flåte både fôringsprogram og aggregat uten at det er personell på lokaliteten. Det er behov for mer overvåking både teknisk og biologisk. Utfordringen ligger i å systematisere all data som beslutningsstøtte til fôroperatørene. Dette går på bildeanalyser via kamera, sensorikk på miljødata og teknisk sensorikk på sentralfôringsanlegg.
 

Kamera og fôringsanlegg fra Steinsvik
Så lenge kvaliteten på bildeoverføring er like god som på lokalitet, setter ikke fjerndrift andre krav til selve kamerasystemene enn fôring fra lokalitet. Utfordringen ligger i å lese appetitt på fisken, og der ser jeg mange muligheter med utvikling av dagens kamerasystemer. På denne utviklingen har vi et godt samarbeid med Steinsvik. Med nye FeedStation har Steinsvik helt klart tatt steg for å drive fjernfôring på en effektiv måte. Det første som gjør dette nyttig er at vi slipper å bruke TeamViewer for å opprette kontakt med fôrprogram på flåtene. Programmet er også blitt mye mer brukervennlig, og oversiktlig. Vi har kontroll på alarmstyringen via programmet, røkterne på lokalitet slipper å slå inn og ut sikringer etc. Silokontrollen er mer oversiktlig, med andre ord bruker fôroperatøren mye mindre tid på bruk av fôrprogram og mer tid på oppfølging av laksen.

Vi ser klart også en fordel med at operatøren kan gjøre justeringer ut fra appetitt direkte i kamerabildet. De trenger ikke å fjerne fokus til en annen skjerm for å endre innstillinger. Vi overvåker også lufttrykk og lufthastighet i samme bilde. Dette er kritiske faktorer ved fjernfôring. Dette verktøyet vil være svært viktig i utviklingen som kommer.

For mer informasjon om emnet kontakt gjerne Technical Manager Networking Svein Magne Jørgensen direkte på 928 05 866 eller svein.jorgensen@steinsvik.no.