Havbruksforskerne er svært positiv til genredigering
En stor andel av landets havbruksforskere har denne uken benket seg i Oslo for å fremlegge diskutere sine siste forskningsresultater under Forskningsrådskonferansen Havbruk 2018. En undersøkelse blant dem viser at et overveldende flertall er for å ta i bruk genredigering innen laks- og annen matproduksjon.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Etter en paneldiskusjon om genredigering, i forkant av torsdagens parallellsesjoner ble deltagerne spurt om de synes genredigering bør tas i bruk. Svarene kunne de avgi via poll-nettstedet www.sli.do
Hele 57 % svarte at dette burde kunne tas i bruk i matproduksjon, forutsatt at det merkes. 25 % mente man bare kunne ta det i bruk uten forbehold.
16 % mente det burde forbeholdes forskningen, og 1 % mente det ikke burde tas i bruk i det hele tatt.
- Ser potensial med moderne genteknologi
Direktør i Bioteknologirådet, Ole Johan Borge ser spennede ting i svarene.
- Det er veldig interessante resultater og virker åpenbart at oppdrettsnæringen ser at det kan ligge et betydelig potensial i å bruke moderne genteknologi. Spesielt til å løse utfordringene den står overfor både i dag og med fremtidig vekst, sier Borge til Kyst.no.
Han synes det er viktig og riktig at næringen selv setter fokus på temaet.
- Dette vil bli et bidrag inn i Bioteknologirådets arbeid med regelverket for genmodifiserte organismer, der flertallet ønsker å endre regelverket for bruk av genteknologi til formål som fremmer nettopp bærekraft, samfunnsnytte og etikk.
Det er også ifølge Borge interessant at brorparten ønsker at produktene skal merkes.
- Det er et signal om at de ønsker å ha forbrukerne med på denne utviklingen og er trygge på at de vil kunne klare å formidle dette på en god måte.
Leder av «Nettverk for GMO-fri mat», Aina Bartmann, var selv i panelet og har også en positiv tilnærming til svarene.
- Etter å ha deltatt på konferansen i to dager er mitt inntrykk at aktørene innen havbruksnæringen har et nyansert syn på både muligheter og utfordringer knyttet til å ta i bruk genredigering i stor skala. Bare 25 % svarer at de ønsker å ta det i bruk uten forbehold, sier hun til Kyst.no.
Hun mener at så mange som 57 % svarer at de ønsker å ta det i bruk under forutsetning av at produktene merkes, er positivt sett hennes øyne.
- Vi mener åpenhet og tillit er helt avgjørende for å kunne spille på lag med forbrukerne i dette spørsmålet framover, påpeker hun.