Forsker på fordøyelse med kunstig laksetarm
Forsking som ledes av University of Glasgow skal undersøke fordøyelsen i laks ved å lage en kunstig tarm. Prosjektet vil i første omgang vare i tre år, men det bør bli en verdifull test-plattform for nye fôr og fôrformuleringen i mange år fremover.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Ny forskning som ledes av forskere ved University of Glasgow, i et tre års prosjekt som heter Salmosim, skal samarbeide Nofima, Marine Harvest og Alltech. I tillegg til University of Cork og The Marine Institute i Irland.
Målet med prosjektet er å bedre forstå forholdet mellom tarmflora, utvikling og fordøyelse hos laks. Tarmflora som koloniserer fordøyelsessystemet er kjent for å spille en vital rolle for fordøyelsen og næringsopptaket for mange organismer. En av laksenæringens store utfordringer det neste tiåret er en reduksjon av råstoff fra marine ressurser. Dette vil føre til en reduksjon av omega-3 fettsyrer og da også et salgsargument for laksen.
- Når det eksperimentelle tarmsystemet blir etablert, vil det være et kraftig verktøy for å utføre både grunnforskning og anvendt forskning innen fiskefordøyelse, sier Dr Martin Llewellyn fra University of Glasgow.
Prosjektet vil i første omgang vare i tre år, men det bør bli en verdifull test-plattform for nye fôr og fôrformuleringer i mange år fremover.
Akademiske muligheter
Prosjektet vil ha en doktorgrad tilknyttet og Dr Llewellyn forteller Fish Farming Expert at de:
- Ideelt sett ser vi etter å rekruttere en kandidat med bakgrunn som ingeniør eller bioingeniør.
Som et tverrfaglig prosjekt vil de utforske hva lakstarmfloraens mikrobiom har å si for den observerte variasjonen i energetikk (absorpsjon, metabolisme, vekst), ved å skape en kunstig fisketarm som vil fungere som en plattform for mikrobiell gjæring av nye fôr og fôrsammensetninger, samt effektiviteten av pro-, pre- og syn-biotics.
Ved hjelp av Glasgows environmental microbiology laboratory, som består av en serie sammenkoblede bioreaktorer, kan laksenes fordøyelse bli simulert. De ulike delene og prosessene i tarmen (som mage, blindtarm, mid-tarm, posterior tarmsegment), vil generelt representere de ulike stadiene og prosessene som foregår i fisken, også under ferskvanns- og marinstadiet hos fisken. Reaktorene vil bli «sådd» med tarmflora fra laboratoriet, og evnen til å opprettholde det mikrobiotiske samfunnet skal overvåkes, sammen med de energetiske budsjett. Det mikrobielle mangfoldet skal bli karakteriseres med cutting edge metagenomisk-sekvensering.
Doktorgradstillingen leveres med et 4-årig stipend og forskeren vil ha tilgang til erfarne veiledere for å hjelpe dem å utvikle ferdigheter i: fiskeoppdrett; respirometri og kalorimetri; molekylbiologi; bioinformatikk av metagenomikk datasett; mikrobiologi (inkludert bioreaktor design og ledelse) og mer.
Potensielle søkere oppfordres til først å kontakte Dr. Martin Llewellyn (martin.llewellyn@glasgow.ac.uk) for å diskutere stillingen. Søknader må leveres innen første januar.