Lakselusen har dårlig suksess under fem grader
Bodø: Nye temperaturforsøk med lakselus, har gitt ny kunnskap omkring hvor godt den klarer seg ved ulike temperaturer.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Forsker ved Havforskningsinstituttet Sussie Dalvin presenterte på Forskningsrådets konferanse Havbruk 2016, ny kunnskap om lakselusens livsforløp ved ulike temperaturer.
- Lakselus er jo vekselvarm, og her dermed en temperaturstyrt utvikling, og noe som også vil påvirke dens evne til spredning og evne til å infestere laksen.
Les også: Vil ta lang tid å utvikle nye lusemiddeltyper
Dalvin påpekte at det jo er store forskjeller i temperatur i sjøen i nord og sør av Norge.
- Så det er veldig forskjellige forhold lusen lever under, sa forskeren.
Lakselusen spiser ingenting under sine to første hovedstadier naupeli-stadiene (spredning) og copepoditt-stadiet (infeksjon).
- Om de ikke treffer en vertsfisk på disse stadiene, dør de.
- Fallet er relativt jevnt
Forskerne har funnet ut at på fem grader varer disse stadiene (naupeli og copepoditt) i til sammen 22 dager. Ved 20 grader er dette redusert til 8 til 10 dager. Fallet er relativt jevnt ved økende temperatur.
- Men det vi så var at ved tre grader fikk vi ingen copepodittutvikling, altså fikk man ikke det stadiet der de var i stand til å infestere en vert.
Les også: Vanskelig å se at en rognkjeks er syk
Så det store spørsmålet er hvor smittbare lusen er ved ulike temperaturer.
Man tester ved tre ulike temperaturer 5, 10 og 20 grader. Ved 10 grader så man at ca 50 % klarte å feste seg i fisken i testtanken. Ved 20 grader så de litt nedgang, men fortsatt var det ca 45 % som klarte det.
- Men på 5 grader fikk vi veldig dårlig påslag, kun 2 til 4 %. Det ser ut til at når lusen produseres ved veldig lave temperaturer er de ikke så god til å hoppe på fisken.
Dalvin sa forsøkene hadde gitt dem ny viten når det gjelder ekstremtemperaturer,
- På 20 grader ser det ut som lusen klarer seg godt. De produserer ikke fullt så mange egg somv ed lavere temperaturer, men de som klekker, klarer seg fint og har full evne til å infisere. Men de lever ikke så lenge, så dermed har de ikke samme evne til så spre seg, som lus som lever ved noe lavere temperatur.
Les også: Fant signifikant innkrysning i nær halvparten av elvene
Men ved svært lave temperaturer som for eksempel 3 grader vil ikke eggene utvikle seg til naupeli og ved fem grader blir de svært dårlig til å feste seg på fisken.
- Dette stemmer godt med luseproblemene er mindre lenger nord, sa Dalvin.