Modell av RAS Teknologiutviklingsanlegg. Foto: ILAB.

Bygger to nye RAS-anlegg

Stiftelsen Industrilaboratoriet (ILAB), skal etablere to RAS-anlegg. Disse bidrar blant annet til å øke forsøkskapasiteten som har vært sprengt der de siste 10 årene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

ILAB bygger RAS-anleggene på Marineholmen i Bergen, hvor de fra før også har etablerte forsøksfasiliteter.

– Fisken som produseres her skal primært brukes til fiskehelseforsøk, vaksineutvikling og lakselus-/AGD -forsøk, forteller daglig leder Reidar Handegård til kyst.no.

- Vi ser for oss en kontinuerlig produksjon av forsøksfisk i de nye anleggene og har fått konsesjon på 120 000 settefisk, legger han til.

Reidar Handegård er daglig leder ved ILAB. Foto: ILAB.

- Øker kapasiteten

Lederen forteller at de har produsert drøye 60 000 settefisk årlig de siste årene.

- Denne produksjonen har hittil foregått i avanserte lokaler for fiskeforsøk, så ved å få produksjonen over i andre lokaler og nytt anlegg vil vi frigjøre mer areal til forsøk. I nytt anlegg planlegger vi produksjon av 90 000 settefisk årlig de første årene, legger han til.

Han forklarer så at de har gått til anskaffelse av to småskala Sterner RAS-anlegg, for å legge til rette for settefiskproduksjonen.

- Med de nye anleggene får vi økt forsøkskapasiteten som har vært sprengt her de siste 10 årene, samtidig som vi får en optimal utnyttelse av lokaler, tilgjengelig ferskvann og energi.

Tidsplanen til selskapet tilsier at RAS-anleggene er klar for prøvedrift i mai 2017.

- Stort behov

Før de besluttet å sette opp egne RAS-anlegg ble det tatt initiativ til en behovsanalyse for RAS-teknologi innen havbruksnæringen, primært på Vestlandet.

- I forprosjektet spurte vi om behov for et RAS Teknologiutviklingsanlegg for småskala forsøk i RAS-anlegg og slamhåndtering fra disse. Oppdrettere samt fôr- og leverandørindustrien ble spurt om kompetansebehov, eksisterende RAS-anlegg og planer om nybygg av RAS. Konklusjonen var at behovet for å etablere anleggene var stort, konstaterer Handegård.

Behovet har også resultert i at de også har et mål om et RAS-teknologiutviklingsanlegg vegg i vegg med de nye anleggene.

- Det arbeides for tiden med et forprosjekt som er finansiert av Hordaland fylke, ILAB, Marineholmen Forskningspark og NCE Seafood Innovation Cluster. Rapporten herfra skal være ferdig ved utgangen av året og skal være grunnlag for å vurdere om anlegget kan realiseres.

Det har også vist seg å være et stort behov for RAS til undervisningsformål. Blant annet vil studentene ved det nye havbruksingeniørstudiet i Bergen kunne få undervisning i drift og design av RAS-anlegg.

- Felles møteplass og samspill mellom utdanning, næring, tilsyn og forvaltning er veien å gå fremover. Med de nye anleggene legger vi til rettet for samspill og samtidig får vi ta del i den rivende teknologiske utviklingen havbruksnæringen er i, konkluderer han.

Skisse av de nye RAS-anleggene til ILAB. Foto: ILAB.