Norsk kråkebolle-oppdrett til Canada
Det norske selskapet Urchinomics AS har etablert seg i Japan med sitt system for kråkebolleoppdrett. Nå står Canada for tur. Torsdag skrev de en avtale med Ekuanitshit-stammen i Quebec-provinsen om igangsettelse av et pilotprosjekt.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Norsk innovasjon og forskning sikrer kråkebolleoppdrett i Canada
Det norske selskapet Urchinomics AS har etablert seg i Japan med sitt system for kråkebolleoppdrett. Nå står Canada for tur. Torsdag skrev de en avtale med Ekuanitshit-stammen i Quebec-provinsen om igangsettelse av et pilotprosjekt. Det skriver selskapet i en pressemelding.
Historien om Urchinomics handler kort fortalt om japanskfødte Brian Tsuyoshi Takeda, som utvandret til Canada som barn - og som de siste seks årene har vært bosatt på Sunnmøre med sin norske kone. I dag driver han selskapet som har utviklet kråkebollefôr og oppdrettskunnskap for kråkebollefangst. Selskapet er i Norge og aktivitetene er i Japan – og nå også i Canada. Alle på sett og vis Tsuyoshi Takedas hjemland.
Tsuyoshi Takeda fikk støtte til etablering av Innovasjon Norge, og har arbeidet tett med forskningsinstituttet Nofima om utvikling av spesialfôr til kråkeboller. Forskningen i Nofima er gjort i Bergen og Tromsø, og i Bergen utvikler nå Nofima et nasjonalt senter for fôrforskning kalt Aquafeed Technology Centre. For Urchinomics sin del kommer inntektene tilbake til Norge via lisensavtaler med produsentene i Japan og etter hvert forhåpentligvis også i Canada.
- Avtalen viser hvilken verdi vår spisskompetanse har. Kråkebolleoppdrett er så langt ikke det store i Norge, men vi ser nå at utenlandske selskap fatter større og større interesse. Da er det viktig at vi har selskap som Urchinomics som bidrar til kommersialiseringen, og ikke minst Innovasjon Norge som løfter fram norsk forskning og næringsliv, sier Nils Haga, direktør i Nofimas akvakultur-divisjon.
Unikt prosjekt
Brian Tsuyoshi Takeda og Urchinomics deltar denne uken på næringsdelegasjonen Innovasjon Norge arrangerer i Canada, der faglig seminar og bedriftsbesøk for akvakulturbedrifter i St. Johns, Newfoundland er del av programmet.
- Urchinomics reise fra idé til marked er et fint eksempel på hvordan resultater fra forskning er utnyttet til innovasjoner i bedrifter, støttet av Innovasjon Norge. Kombinasjonen av en kommersiell løsning som treffer høykvalitetsmarkeder og bærekraftige produksjonsmetoder gjør dette prosjektet unikt, sier Svein Berg, regiondirektør for Amerika i Innovasjon Norge.
Bærekraft i praksis
Når avtalen om pilotprosjektet nå er signert mellom Urchinomics og Ekuanitshit First Nations i Quebec, er det bare å sette i gang. Fôret er godkjent for import og bruk, og konsesjon er i boks for canadierne.
- Avtalen som nå inngås bygger på at alle deler av verdikjeden gjøres på en bærekraftig måte - og da tenker jeg på miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft. 400 innbyggere fra Ekuanitshit-stammen bor her og de skal nå få kunnskap i kråkebolleoppdrett. Lykkes de, bidrar det til å sikre bosettingen og gi yngre folk et næringsgrunnlag som gjør at de slipper flytte inn til byene, sier Tsuyoshi Takeda.
- Helt konkret skal vi prøve fôret og oppdrettsteknologi i et pilotanlegg i Mingan i Quebec dette året. Neste år står British Columbia, New Brunswick og Newfoundland for tur.
Historien ender nok ikke i verken Canada eller Japan. Urchinomics opplever en økende etterspørsel etter sine tjenester og planlegger å utvide, for slik å jobbe seg inn i flere internasjonale markeder.