
Undersøker hva taredyrking ved lakseoppdrett gjør med fiskehelsen
På Osland Havbruks lokalitet i Høyanger har de satt ut over åtte kilometer tare i et nytt forskningsprosjekt. - Vi kommer til å produsere 40 tonn i år, og så om det går bra kommer vi til å oppskalere produksjonen betydelig fremover, sier biologisk ansvarlig, Andreas Berge.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Andreas Berge er fiskehelsebiolog og ansatt som biologisk ansvarlig i Osland Havbruk. Han er med i et forskningsprosjekt i samarbeid med Møreforsking, Norsk Sjømat Senter og flere andre oppdrettere. Arbeidet skal blant annet undersøke fiskehelse ved samkultivering av sukkertare og laks.
- Det blir spennende å se om det er en interaksjon mellom taren og fisken.
Han påpeker at det i dag er et omfattende arbeid med spyling og rensing av nøter ved brakklegging for å hindre sykdom.
- Nå skal det dyrkes opp sukkertare som potensielt kan være smittereservoar for sykdommer. Da er det viktig å ha fokus på fiskehelsen, understreker Berge.
Les også: Har satt ut tolv tusen meter tare
40 tonn første året
Berge sier de forventer å produsere opp mot 40 tonn tare det første året gjennom deres FoU-konsesjon ved lokaliteten Bjønnspjotneset i Høyanger kommune.
- Vi har ute åtte kilometer tareline, som ble satt ut i midten av oktober i fjor.
Ifølge biologen har forskerne beregnet at det går å produserer mellom seks og sju kilo tare per meter.
- La oss si vi får til fem kilo, det blir 40 tonn tare på det vi har satt ut.
Selskapets formål med taren er klart.
- Vi skal forsøke å selge den.
Akkurat hvordan de skal behandle taren, hva slags produkter som kan lages, samt transport og forvaring etter at den er tatt opp fra sjøen, er under utarbeiding.
- Det er en av de tingene vi håper å finne ut av i dette forskningsprosjektet, forklarer han.
I tillegg til miljøeffekten av taredyrkingen er Berge opptatt av selve planten.
- Dette er spennende for taren i seg selv. Tenk om dette kan bli en ny økonomi og et verdifull produktet i fremtiden.
Om alt går bra er planene å fortsette produksjonen med en betydelig oppskalering, ifølge Berge.
Les også: Tare kan vokse dobbelt så mye nær oppdrettsanlegg