SUREAQUA dekker disse fire tema. Illustrasjon: SUREAQUA

Nordisk storsatsing for fremtidens akvakultur

De nordiske land pluss Storbritannia går sammen om næring- og forskningssamarbeid i senteret SureAqua. Her skal innovative løsninger for fremtidens akvakultur skapes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Senteret SUREAQUA (Sustainable and Resilient Aquatic Production) er et «Nordic Centre of Excellence» innen bioøkonomi,  som i disse dager etableres i Stavanger.  Senteret samler over 40 nordiske partnere fra forskning og industri, og gjennom tverrfaglig nordisk samarbeid skal senteret finne løsninger for bærekraftig akvakultur og industriutvikling, basert på økt bruk av fornybare biobaserte ressurser.

- Flere innovative løsninger vil bli utviklet og implementert i samarbeid med industriaktører og offentlig forvaltning. Målet er å sikre trygge og stabile fôrråvarer, øke produksjon og lønnsomhet samt bevare fiskevelferd og vannkvalitet. I tillegg ønsker vi å øke verdiskapningen basert på restråstoff, samt redusere energiforbruket i produksjonen. Akvakultur står dermed helt sentralt i senteret, som jobber utifra et verdikjede perspektiv, forteller senterleder Fiona Provan  fra IRIS, som er koordinator for prosjektet.

Senterleder Fiona Provan og Centre co-leader Elisa Ravagnan fra SURE AQUA. Foto: SUREAQUA.

- Akvakultur sentral innen bioøkonomi

Provan forklarer at bioøkonomien omfatter den delen av økonomien som baserer seg på bruk av fornybare biologiske ressurser fra land og sjø, for å produsere mat, materialer, kjemikalier, energi, og helseprodukter.

- Bioøkonomien er en sektor i sterk utvikling og vil bidra til å finne løsninger innen menneskehetens stor utfordringer knyttet til mat, helse og miljø, sier hun.

- Fiskeri, akvakultur og verdiskapning basert på bruk av restråstoff, er identifisert som viktige element i bioøkonomien. Nordisk fiskeri og akvakultur representerer 23% av denne sektoren i EU og anerkjennes som en nøkkelkomponent også i den fremtidige bioøkonomien.

Forskeren påpeker at potensialet akvakultur har til å bidra til global mattrygghet er svært godt dokumentert.

Illustrasjon: SUREAQUA.

- Videre er potensialet for bioraffinering av restråstoff, avfallsstrømmer eller alternativ akvatiske ressurser til å produsere høyverdige produkter betydelig. Dermed ser vi at akvakultur og tilsluttende verdikjeder står helt sentralt i den fremtidige bioøkonomien.

De fleste tilknyttet havbruk

Både under Aqua Nor og i andre sammenheng opplever Provan industrien som svært positiv og støttende til initiativet.

- Bioøkonomi kan være et vanskelig begrep men når vi konkretisere begrep og aktører ser at dette i grunnen handler om å få til produksjon innenfor biologiske og miljømessige rammer, er dialogen svært positiv.

Provan sier det er noe vanskelig å definere akkurat hvem som er akvakulturpartnere da de aller fllste industripartnerne er knyttet til akvakultur.

- For eksempel Skretting ARC, AkvaGroup, Marine Harvest, Bakkafrost og P/F Luna (Færøyene) samt Arnarlax (Island). Når det gjelder FoU er det et tverrfaglig team med ulik kompetanse for å løse oppgaver knyttet til bærekraftig bruk av ressurser og verdiskapning.

Tverrfaglig

Forskeren forteller at IRIS Biomiljø har kompetanse innen industriell bioteknologi og bærekraftig bruk av marine ressurser, og er dermed i en unik posisjon når det gjelder kunnskap knyttet til bærekraftig ressursbruk og biomasseproduksjon, som igjen er viktige elementer i Bioøkonomien.

- Satsingen representerer et samarbeid på tvers av alle avdelingene i IRIS hvor også forskere fra IRIS Energi og Samfunn vil bidra inn i senteret. IRIS har også knyttet til seg fremragende FoU-miljø samt industrielle partnere i senteret

IRIS var blant 30 søkere til Nordforsk sin utlysning i 2016m og leder ett av tre konsortier som ble tildelt støtte. Nordforsk er en organisasjon under Nordisk ministerråd, sådet er dermed et stort fokus på samarbeid på tvers av Norden.

- Vi har gjort vårt ytterste for å inkludere industri og forskningsmiljø fra Norden, og ser at vi har veldig mye å lære av hverandre, slår hun fast.

Åpningssymposium 

Det holdes åpningssymposium av senteret i Stavanger 25.-26. september.

-  Senteret finansieres i fem år, de neste årene vil vi ha symposium i de ulike landene i Norden. På symposiet samler vi FoU-partnere, industri, forvaltning og ikke statlige organer. Statssekretær Dilek Ayhan, Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal og Kristine Enger, Ordfører i Randaberg bidrar under den offisielle åpningen på mandag morgen.

Illustrasjon: SUREAQUA

Foredragene på mandag morgen er åpen for publikum og en del av forskningsdagene i  Stavanger. Tirsdag er rettet mot industri med innlegg fra Akva Group, ulike innovasjons miljø samt den Finske industrigiganten Raisio sitt datterselskap Raisioagro.

  • FoU-partnere: IRIS (NO), NMBU (NO), NOFIMA (NO), SNF-NHH (NO), UiS (NO), DTU Aqua (DK), DTU Nanotech (DK), UGOT (S), UEF (FI), Fiskaaling (FO), RORUM ehf (IS), UoI (IS), ECEHH (UK).
  • Industri partnere: Akva Group (NO), Skretting ARC (NO), Marine Harvest (FO/NO), Arnarlax (IS), Bakkafrost (FO), P/F Luna (FO), Tari spf (FO), ApEHR (DK), Martak (IS), Seafarm Development (NO), Eco Inhibitors (NO), SansOx (FI); Raisioagro (FI), ProChaete  Innovations (UK),  ENWA (NO), AM Nutrition (NO).
  • Affilierte: NCE Aquatech Cluster (NO), Bellona (NO), Bergen Næringsråd (NO), Blue Planet (NO), Innovation Center Iceland (IS), Rogaland Fylkeskommune (NO), Validé (NO), Icelandic Ocean Cluster (IS), BioSC (D), Water Footprint Network (NL), Research Network for Sustainable Energy (NO), Environment Agency of the Faroe Islands (FO).