Nytenkende ideer ønskes til omstilling for havbaserte næringer
Forskningsrådet inviterer til idélab for å fremme det grønne skiftet og skape ny virksomhet i de havbaserte næringene. Nye og grensesprengende ideer vil styrke kunnskaps- og teknologioverføring mellom etablerte og nye havnæringer og bidra til bærekraftig verdiskaping.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Idélaben "Omstilling og kunnskapsoverføring mellom havbaserte næringer" arrangeres 7.-9. juni 2016 i Oslo-området. Har du lyst til å delta, må du søke innen 28. april, melder Forskningsrådet.
Den ideelle søkeren
– Den ideelle søkeren til idélab er faglig god, nysgjerrig og har vilje og evne til å dele og til å jobbe fram grensesprengende prosjekter sammen med nye kontakter. Omstilling mot framtidens havnæringer krever samarbeid på tvers av kompetanse- og erfaringsbakgrunn. Dette passer veldig godt med idélab som arbeidsform, forteller prosjektleder Sigurd Falch.
Prosjektideene som utvikles, vil evalueres på slutten av idélaben. De beste forslagene vil lede til FoU-prosjekter eller forprosjekter som delfinansieres av Forskningsrådet. Forprosjektene kan brukes som grunnlag for søknader til Forskningsrådets ordinære utlysninger rettet mot havteknologi.
Enkelt å søke
Norsk Forskningsråd søker etter personer fra næringslivet og forskningsinstitusjoner som har høy kompetanse innenfor ett eller flere av følgende felt:
- Kompetanse fra havnæringene hvor teknologi og/eller kunnskap kan anvendes
- Kompetanse på ett eller flere av områdene teknologi, innovasjon, kommersialisering, entreprenørskap eller forretningsmodeller
- Det er enkelt å fylle ut søknadsskjemaet. Søknaden skal ikke inneholde ideer, men en beskrivelse av søkeren gjennom svar på noen enkle spørsmål om kvalifikasjoner, interesser og hvor godt de er egnet til å arbeide på måten Idélab innebærer, forklarer prosjektlederen.
Omstilling med havet som arena
Norsk økonomi står overfor betydelige utfordringer. Fallende oljepris gir lavere aktivitet i petroleumssektoren og økonomisk nedgang i leverandørindustrien. Dette har gitt økende arbeidsledighet, særlig i regioner med tilknytning til oljesektoren. Nedgang i petroleumssektoren har også følger for andre næringer.
En annen utfordring er at Norge må omstilles til et lavutslippssamfunn. Etter klimaavtalen i Paris har Norge knyttet seg til EUs mål om 40 prosent reduksjon i klimautslipp innen 2030 sammenlignet med 1990.
En del av løsningen på disse utfordringene ligger i næringsrettet forskning. Norge har flere viktige næringer knyttet til havet: Fiskerinæringene og maritim næring har alltid vært der. Siden det ble funnet olje på norsk sokkel, har petroleumsnæringen blitt en økonomisk og teknologisk motor. Samtidig har betydelige deler av maritim næring blitt nært knyttet til leting og utvinning av olje og gass til havs i Norge og andre steder i verden. Havbruksnæringen har i løpet av de siste 50 årene vokst fram til å bli en viktig verdiskaper langs kysten og med stor eksportverdi.
- Den ideelle søkeren er faglig god, nysgjerrig og kan jobbe frem grensesprengende prosjekter med nye kontakter, sier Sigurd Falch.
Stort potensial for nye arbeidsplasser
De etablerte havbaserte næringene har flere teknologier felles, og er utviklet i et nært samspill. De er noen av Norges mest kunnskapsbaserte og teknologisk avanserte næringer, og det ligger et stort potensial for nye arbeidsplasser og bærekraftig verdiskaping ved å systematisere og øke overføringen av ideer og teknologi mellom de etablerte havbaserte næringene, og fra etablerte til nye næringer som utnytter ressurser i og på havet.
Eksempel på nye næringer kan være utnyttelse av mineraler på havbunnen, ny energiproduksjon og høsting av andre ressurser i havet enn i dag. Dette kan også innebære nye og innovative forretningsmodeller.
Idélaben "Omstilling og kunnskapsoverføring mellom havbaserte næringer" skal bidra til å styrke denne utviklingen og lage et kreativt forum hvor personer med ulik sektor- og fagkunnskap kan bli kjent, generere ideer og utvikle prosjektkonsepter.
– Vi ønsker å samle en høyt kvalifisert og tverrfaglig gruppe mennesker, som i løpet av tre hektiske dager skal jobbe fram prosjektideer som tenker radikalt nytt når det gjelder bruk av havet og utnyttelse av havets ressurser, sier Falch.
Næringer for framtiden
De skriver også at det eneste de vet sikkert om framtiden, er at deres prediksjoner ikke vil slå til. For å inspirere deltakerne i idélab til å løfte blikket, tar idélab sikte på å utvikle løsninger som møter framtidens krav til ressurseffektivitet, klima- og miljøutslipp. Dette kan også innebære nye og innovative forretningsmodeller.
– Idélab er en meget spennende arbeidsøkt for alle som deltar. Forhåpentligvis vil prosjektene etter hvert kunne utvikles til morgendagens bærekraftige løsninger, sier Falch.
Dette er idélab
Idélab er en intensiv seanse som gir mulighet til å dyrke fram nye og radikale idéer. Opplegget er inspirert av en metode kalt "sandpit", utviklet av det engelske forskningsrådet.
Idélaben "Omstilling og kunnskapsoverføring mellom havbaserte næringer " arrangeres 7.-9. juni 2016 i Oslo-området. Det er avsatt 8 millioner kroner til å finansiere prosjekter og forprosjekter som kommer ut av idelaben. Husk søknadsfristen 28. april.
Selve utlysningen finner du her.