Revolusjonerende tunfiskoppdrett
I ett norsk-spansk samarbeid har en lykkes med yngelproduksjon av tunfisk i Spania, og oppdretter som er norsk har stor tro på oppdrett av fisken.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Jan Helge Dahl, daglig leder i Fortuna Mare forteller at tunfisk-klekkeriet som er under bygging i Spania er et testanlegg.
Høy kapasitet
Han forteller at det spanske datterselskapet står for produksjonen og at anlegget har en kapasitet på mellom 50-100 000 sjøklar yngel.
- Men klarer vi å ligge stabilt på en rundt 20 000 og alt går som det skal under sjøutsett er vi svært fornøyde, sier han.
Dahl legger til at det har vært en del utfordringer med dødelighet under utsett men at problemene nå er kraftig reduserte.
- I 2011 da vi starta hadde vi 70 prosent dødelighet ved utsett, i 2012 hadde vi 50 prosent og i 2013 var vi nede i 15 prosent. Vi lærer hele veien når vi jobber med nye fremgangsmåter og teknologier. Målet mitt er at vi skal ligge på høyst fem prosent dødelighet, da må vi få bedre teknologi når det kommer til flytting av fisken og det tror jeg vi skal få oppnådd innen rimelig tid, sier han.
Ni dager gammel tunfiskyngel på drøyt syv millimeter. Foto: Sintef/ Jan Ove Evjemo |
Gode priser
Arten det er snakk om er Atlantic bluefin tuna og det har rundt 20 000 i anlegget. Så vidt Dahl vet er Fortuna Mare det eneste selskapet i Europa med en slik produksjon. Første slakt er planlagt i august i år og da vil fisken ligge på rundt 30-35 kilo.
- Utifra de undersøkelsene vi har gjort, regner jeg med at kiloprisen da vil ligge på et sted mellom 30-50 euro (250 til 415 kroner) kilo, sier han.
Dahl forteller at på grunn av aksjoner for den utryddningstruede ville tunfisken er det flere steder lenge siden at den har blitt solgt og servert tunfisk i restaurantene i Spania.
- Men nå har vi hatt oss en runde og ser at når det er snakk om oppdrettstunfisk, ser vi at flere ønsker å få dette tilbake på menyen ettersom det ikke går utover de ville bestandene, sier Dahl.
En annerledes produksjon
Den tidligere torskeoppdretteren understreker at det er store forskjeller i torskeoppdrett og tunfisk oppdrett.
- Det er ikke snakk om antall biomasse, det er snakk om volum. I torskeproduksjonen snakker vi kanskje fem millioner individer og når det gjelder tunfisk er det snakk om kanskje 100 000. Når det gjelder markedspris og produksjons-kostnader har tunfisken også en usammenlignbar fallhøyde i forhold til torsk. og et eventuelt fall på markedet kan være mye høyere uten tap, sier han.
Han forteller at det selskapet nå fokuserer på er å redusere dødeligheten ytterligere og få en robust biomasse gjennom godt for, biologi og teknologi i samarbeid med blant annet Sintef og Instituto Espanol De Ocinografia.