Kan bidra med millioner til havbruksteknologi
Stiftelsen Teknologiformidling omtaler seg selv som en støttespiller for norsk næringsliv og ønsker nå å bidra mer til teknologiutvikling i havbruksnæringen. - Vi ser at man innen sjømat og ellers langs kysten har behov for teknologi for å holde på både lønnsomheten og arbeidsplassene, sier prosjektleder Grete Hals til kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Bakgrunnen for stiftelsen er at Teknologisk Institutt AS i 2015 ble solgt til det nederlandske selskapet Kiwa.
- Overskuddet av dette danner grunnlaget for Stiftelsen Teknologiformidling som skal bruke midlene til økt produktivitet, verdiskapning og konkurransekraft for norsk næringsliv, opplyser Hals.
Hun viser til at den fjerde industrielle revolusjonen fører til endringer i et forrykende tempo, der også tradisjonelle industriforetak støter på nye muligheter og utfordringer knyttet til den raske utviklingen.
- Samarbeid og deling av kompetanse, teknologisk utvikling og kunnskap har vist seg å være viktige faktorer for å opprettholde en lønnsom virksomhet. Ved å bidra med midler til teknologiutvikling er noe av målet å opprettholde sysselsettingen langs kysten, stadfester prosjektlederen.
Små og mellomstore bedrifter
Stiftelsen ønsker spesielt å bidra til at små og mellomstore etablerte bedrifter skal lykkes med utvikling, for å drive næringen fremover.
- Vi er her for å bidra til et utviklingsløft for å hevde seg videre. Her er digitalisering, robotisering og kunstig intelligens noen nøkkelord. Prosjekter som støttes, må vise evne og vilje til delingskultur slik at prosjektets resultat fører til konkurransefortrinn for flere, oppsummerer Hals.
Utdeling av eventuelle midler vil skje fortløpende så snart prosjektet er kartlagt og identifisert.
- Alle virksomheter og bedrifter som har en teknologisk vri de har lyst å undersøke kan søke. Tidligere har vi noe erfaring med havbruksnæringen gjennom produktutviklingsprosjekt blant annet innen lakseoppdrett, påpeker hun.
Stiftelsen kan bidra med en finansieringsgrad på opptil 75 %, resterende beløp bidrar bedriften med selv. Maksimal prosjektstøtte for et prosjekt er 10 millioner kroner over flere år.
- Da vi står utenfor virkemiddelapparatet har vi ingen offisielle retningslinjer og føringer som må følges eller oppfylles. Vi tar en prat så ser vi om det er interessant. Ta gjerne kontakt, oppfordrer prosjektlederen.