Klare med ny råvare til fiskefôr
Etter flere år med testing og studier hevder det chilenske selskapet F4F, som spesialiserer seg på avl av svart soldatfluelarver, å ha alt på plass for å produsere insektmel for fôr i industriell skala.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Produksjonssjef Gonzalo Urquieta i F4F (Food for the Future) forteller til kyst.no sitt spanske søsternettsted salmonexpert.cl at de har brukt tre år på å utvikle oppdrett av fluen nå lykkes med dette.
- Globalt er vi nødt til å øke dagens matproduksjon med 70% for å mate 9 milliarder mennesker innen 2050. I mellomtiden kastes millioner av tonn mat globalt. Dette avfallet kan gjenbrukens effektivt om det settes tilbake i næringskjeden ved å fôre insekter, sier Urquieta.
Les også: -Insekter gir muligheter
Ifølge selskapets tekniske sjef Francisco Serra, er det en økende global trend å bruke insekter som mat.
- Det er et bredt spekter av insekter som allerede er undersøkt for bruk i dyrefôr. De mest studerte insektordenene er tovingene (diptera - der man finner fluer og mygg) og altså soldatfluen, sier Serra.
- Fordelene med denne arten, er at det ikke er ansett som et skadedyr, og de har et høyt innhold av proteiner og olje, sier Urquieta.
Så langt er selskapet i stand til å avle insektet på en kontrollert måte, reprodusere det og dyrke de i industriell skala.
Les også: Insekterfôr godkjent for bruk i EU
Etter EUs beslutning om å tillate bruk av ingredienser fra insekter i en rekke av dyrefôr, vil det også være mulig å benytte råvaren i akvakultur.
- Svart soldatflue er i stand til å omforme høye mengder av organisk avfall i forskjellige produkter, slik som proteiner og oljer. På samme tid skapes også organisk gjødsel som er et biprodukt av den samme larvekulturen. Foreløpig kan vi gjenvinne opptil 80% av de næringsstoffene som finnes i organisk avfall, sier produksjonssjefen.
- Dette råstoffet er ideelt for fôring alle typer enmagede organismer som laksefisk, fjærfe, griser, kjæledyr og oss mennesker. I tillegg kan larvene også håndtere industrielt organisk avfall og produsere gjødsel, sier Urquieta.