Illustrasjon av fase 1 og 2 utbygging av landlegget. Foto: Fredrikstad Seafoods

Ett steg nærmere etablering av landanlegg

Grunnarbeidet for matfiskanlegget til Fredrikstad Seafood er ferdig og neste steg i etableringsprosessen ligger for tur. - Betongarbeidene starter på mandag. Overlevering av anlegget til oss skjer i primo desember 2017, så da er vi relativt godt på plan, opplyser administrerende direktør Erik Heim, til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Direktøren viser til at det har vært en lang reise for å oppnå en internasjonalt konkurransedyktig konsesjon, noe han også påpeker har vært hovedutfordringen så langt. Men påpeker også at dette løste seg i år når nytt regelverk ble innført i Norge.

Les også: Får fisk i landanlegget neste år

Her er et perspektiv på tilsvarende tank i Sashimi Royal som de avslutter byggingen av nå i januar. - Dette gir et perspektiv på dimensjonene, sier Heim. Foto: Fredrikstad Seafood.

- Dernest er lånefinansiering en betydelig utfordring da bankene i Norge ikke har referanseprosjekter. Prosjektet i Fredrikstad er derfor finansiert primært med egenkapital. Vi regner med at denne situasjonen vil normalisere seg over tid, forteller han til kyst.no.

Utover dette mener han det er verdt å få frem at det ikke er viktig å undervurdere kompleksiteten i planleggingen av slike anlegg.

- Dette har ikke vært en direkte utfordring for oss da vi har bestykket oss med et godt mannskap over tid, men det er viktig å ivareta løsninger som sikrer ideelle forhold for fisken, god logistikk og kostnadseffektivitet. Det er mange detaljer som må gjennom tverrfaglig kvalitetssikring. En del av forklaringen til andre anlegg sine historiske problemer ligger blant annet i mangler i planlegging og kunnskap, sier Heim. 

Seks fordeler

Beliggenheten til anlegget skal gi flere fordeler.

- Nummer en er nærhet til EU. Nummer to er en egen El-konsesjon for området som gir rimelig strøm. Nummer tre er tilgang på betydelige sjø- og ferskvannsressurser, nummer fire er lav smittefare fra annen produksjon, nummer fem er synergier med annen lokal infrastruktur på området og nummer seks er nærhet til universitetet på ÅS som er en viktig forsknings- og veterinærpartner, oppsummerer han.

- Ulempen er at vi må gjøre noen ekstrainvesteringer for å kompensere for mulige variasjoner i vannforhold gjennom året, samt behov for ekstra grunnforsterkning, legger Heim til.

Anlegget bygges generelt opp med siste generasjon av RAS- teknologi og nye design.

- Men det er et spenn av andre teknologiske løsninger knyttet til anlegget for å ivareta høy miljøstandard, god logistikk, med mer. Avfallsbehandlingen skjer i samarbeid med nærliggende kommunalt avfallsverk. Selskapet har her en del gunstige synergier, konstaterer han.

Selskapet regner at anlegget kan bidra til cirka 30 arbeidsplasser når anlegget er fult utbygget, og vil sysselsette 16 ansatte i første fase. De tar sikte på å produserer 2400 tonn matfisk i første generasjon og vil oppskalere etterhvert.