Overvåkingsprogram for fiskefôr 2018
I 2018 ble 133 prøver av fôret til oppdrettslaks analysert for næringsinnhold og innhold av uønskede stoffer. Mattilsynet innhenter disse dataene som del av grunnlaget for å sikre trygt fiskefôr og trygg oppdrettsfisk.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Hva ble undersøkt: 76 fullfôr, 9 fiskemel, 11 vegetabilske fôrmidler, 10 vegetabilske oljer, 10 fiskeoljer og 17 mineral- og vitaminpremikser
Tidsrom:2018
Hva lette en etter: Uønskede stoffer, tilsetningsstoffer og næringsstoffer.
Hva fant man: Ingen overskridelser av uønskede stoffer, men spor av flere mykotoksiner og plantevernmiddelrester.
Behovet for B-vitaminer, vitamin E, vitamin K og vitamin D ser ut til å bli dekket gjennom fôret. For tilsetningsstoffer ser vi at sporelementene selen, molybden og sink samt D vitamin generelt blir tilsatt fôret og at bruken av antioksidanten ethoxyquin avtar