Illustrasjon merd

Skal evaluere fylkeskommunenes forvaltning av akvakulturloven

Forskere skal vurdere hvordan fylkeskommunene har håndtert sitt ansvar innen akvakultur siden forvaltningsreformen i 2010. De vil benytte seg av tilgjengelig statistikk og dokumentasjon, og vil intervjue representanter for sektormyndigheter, havbruksnæring, kommuner og fylkeskommunene selv.

Publisert Sist oppdatert

Forvaltningsreformen i 2010 førte til betydelige endringer i hvordan flere samfunnsområder, inkludert akvakulturforvaltning, ble organisert og styrt. Reformen ga fylkeskommunene økt ansvar innen akvakultur, blant annet ved at saksbehandling av søknader om lokalitetsklareringer, tidligere hos Fiskeridirektoratets regionkontorer, ble overført til fylkeskommunene. Dette ga fylkeskommunene ansvar for koordinering av lokalitetssøknader og for å avgjøre søknader etter akvakulturloven. De skal sikre at sektormyndigheter og kommunen leverer sine vurderinger og eventuelle innsigelser innen fastsatte tidsfrister.

Fylkeskommunen avgjør om en havbrukslokalitet får tillatelse, avhengig av at andre myndighetsaktører ikke allerede har fattet avslag.

Fylkeskommunene fikk også en rolle i å fremme havbruksinteresser i kommunenes planarbeid.

NTNU Samfunnsforskning skal nå evaluere hvordan denne endringen har blitt realisert. Forskere der intervjuer aktører som ansatte i fylkeskommunene, Statsforvalteren, Mattilsynet, Fiskeridirektoratet, Kystverket, NVE, kommunene og relevante næringslivsfolk. Forskerne vil også bruke tilgjengelig statistikk og dokumentasjon.

Evalueringen undersøker hvordan fylkeskommunene har realisert målene for Forvaltningsreformen, samhandlingen med sektormyndigheter og næring, og regionale synergier. Prosjektet vil peke på mulige forbedringer for fremtidig forvaltning av havbruksnæringen.

En ny Stortingsmelding om havbruk kommer i 2025, basert på Havbruksutvalgets NOU (2023:23), som har foreslått bedre planlegging av sjøområdene og en styrket rolle for fylkeskommunene i akvakulturforvaltningen.

Rapporten fra evalueringen leveres innen 1. mars 2025 og kan påvirke arbeidet med den nye Stortingsmeldingen. Oppdragsgiver er Troms fylkeskommune, en del av Fylkeskommunens akvakultursamarbeid (FAKS), et samarbeid mellom de ni største oppdrettsfylkene. Evalueringen avsluttes i februar/mars 2025.