Sandberg vil rense opp i gamle settefiskanlegg – får ikke støtte av fagmyndighetene
Fiskeriminister Per Sandberg mener det er uakseptabelt at eldre settefiskanlegg ikke har rensekrav. - Dette er ille og må renses opp i, sier han til NRK. - De medfører ikke de helt store miljøproblemene, sier Fylkesmannens Miljøvernavdeling til Kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
NRK radio har i dag en sak der Fiskeriminister Per Sandberg blir konfrontert med at eldre settefiskanlegg ifølge reporteren får forurense fritt, og kan slippe ut fôrrester og fiskeavføring urenset. Intervjuet er gjort i forbindelse med Sandbergs besøk på oppdrettsanlegg i Hordaland torsdag i forrige uke.
Reporteren forteller også at de fleste settefiskanlegg i Hordaland er gamle og lurer på hva Sandberg tenker om dette.
- Det er ikke akseptabelt i det hele tatt.
- Det er ille og det må jo renses opp i - i forhold til lukka anlegg på land blant annet som det legges opp til nå, svarer Sandberg (gjengitt ordrett).
Alv Arne Lyse i Norges jeger og fiskeforbund sier i en kommentar til NRK at han er positiv til ministerens utspill.
- Dette er friske og fine toner fra regjeringen. Det er ingen grunn til å ikke ta det skrittet fult ut raskt, og endre lovverket så en blir kvitt de gamle og forurensende anleggene, sier Lyse.
78 % av kapasiteten renses
Kyst.no har snakket med Tom N. Pedersen hos Fylkesmannens miljøvernavdeling i Hordaland for å høre hvordan de ser på saken.
- Det blir feil om man hevder de eldre settefiskanleggene kan forurense fritt, for de har en utslippstillatelse, men det ingen rensekrav i den, sier han.
- Det er først av nyere dato at slik rensing er blitt teknisk mulig, derfor er det denne forskjellen på gamle og nye, sier han.
Han påpeker også at de gamle anleggene gjennomgående er små anlegg og at pålegg om rensing også har kommet i takt med at nye har blitt bygget større og større.
- Om man ser på statistikken så er det 46 settefiskanlegg i Hordaland. 17 av disse har rensekrav. Men ser man på produksjonskapasiteten så er 78 prosent av den knyttet til anlegg som må rense, forklarer han.
Han forteller at en del av disse små anleggene også er passive - og antagelig på vei ut.
- For få år siden var det 60 settefiskanlegg i Hordaland, så utviklingen går raskt mot større enheter, som altså må rense, sier han.
De anleggene som fremdeles er i drift uten rensekrav gir altså ikke de helt store forurensningsproblemene ifølge Miljøvernavdelingen.