Det skjer mye på en gang hos Garware
Ny ansatt, nytt kontor og nye kontrakter. 2025 starter med et smell for not-tau og luseskjørtleverandøren.
– Vi flyttet ut av hjemmekontorene og inn i disse lokalene rett før jul, forteller leder for Garware Norge, Pål Korneliussen. Han tar imot og viser rundt i de nye lokalene som er plassert omtrent så sentralt som du kan få det i Bergen; midt på Bryggen, rett over Baker Brun.
– Vi hadde et behov for å bli mer synlig og lettere kunne invitere kunder på besøk. Derfor var disse lokalene midt i blinken for oss, sier han.
Selskapet er salgs- serviceorganisasjonen i Norden for det indiskbaserte selskapet, mest kjent for oppdrettsbransjen som produsent av nøter, luseskjørt, fuglenett og sorteringspanel, men også av tau og sportsnett, garn og trålposer, for å nevne noe.
– Med vårt siste tilskudd på stammen, Tor Andre Kandal, er vi nå fem stykker i Norge, forteller han.
Kandal, som kommer til sin nye jobb fra Mowi, er bergenser god som noen, men bor og jobber fra Måløy.
Garware Norge har også i organisasjonen Olav Kolbjørn Øvereng, som sitter i Namsos. Så i første omgang er det Pål Korneliussen, Lisa Woods og Eirik Bollvåg som befolker kontoret på Bryggen i Bergen. I tillegg er det to ansatte i UK og en i Spania.
Nye kontrakter
Korneliussen forteller at de i den senere tiden har fått landet flere store, nye kontrakter på nøter til oppdrettsmerder.
– Vi har en lang kontrakt med Cermaq, og i høst inngikk vi kontrakt med Mowi på leveranser i tre år for anlegg i Norge. Slike store, krevende kunder medfører at vi trenger å bemanne opp for å kunne gi den service de krever, sier han.
Han sier at i 2024 endte omsetningen for Norge, UK/Irland, Island, Færøyene og Middelhavet på ca. 600 millioner kroner.
– Vi har vært med lenge, men mange anser oss fremdeles som nykommer i laksenæringen, sier han.
Produktutvikling
Test av "tunfisk" mot nylonnot. Noten revner. Video: Garware
Korneliussen mener noe av forklaringen på at de har vokst så betydelig de siste årene, handler om produktutvikling.
– Vi søker hele tiden etter problemer som vi mener vi kan hjelpe til med. I India sitter en stor FoU-avdeling som jobber kontinuerlig for løse slike utfordringer. At fabrikken vår der har hele verdikjeden fra plastpellets til ferdig produkt, gjør at vi har en stor fleksibilitet og kan tilpasse etter hva bransjen trenger.
Han trekker f.eks. frem at de har hatt stor suksess med nøter som stopper pigghåangrep eller sel, og at de nå har utviklet nøter som skal gjøre det vanskelig for makrellstørje å trenge inn i merdene.
Test av "tunfisk" mot forsterket HDPE-not. Noten holder. Video: Garware
– Det var mye snakk om problemer med sel på Færøyene for noen år siden. Nå hører du ingenting om det lengre, og det mener vi har med at de har byttet nøter til noen som er spesiallaget for å forhindre slike angrep.
For å utvikle nøter som skulle hindre pigghå å trenge seg inn, bygget man på fabrikken en dummy av et haihode som gnager. For å utvikle nøter som tåler tunfisk, har man nå bygget en rigg der en modell av en tunfisk kan slippes fra ulike høyder, ned mot en not som er strekt ut, for å simulere at den gigantiske fisken braser inn i en merd.
Bærekraft
Men en ting er funksjonelle egenskaper og produktstyrke. Garware møtes oftere og oftere med spørsmål knyttet til bærekraft og om produktene kan resirkuleres.
– EUs plastdirektiv vil selvsagt gjelde for våre produkter også, og stadig flere kunder krever at produktene må kunne resirkuleres. Mange produkter har tidligere vært designet slik at det er vanskelig å gjøre dette så bra som man ønsker, fordi de ofte er en miks av ulike materialer, inklusiv ulike plasttyper. Lusekjørt er et godt eksempel. Men vi har nå utviklet både luseskjørt og oppdrettsposer som oppfyller disse kravene, og de kan dermed resirkuleres slik det kreves, sier han.