Ikke omdømmet som har gitt lavere laksekonsum
Norges sjømatråd melder at nordmenn spiser stadig mindre sjømat, og i fjor var nedgangen ekstra stor. Spesielt gikk det ut over fersk laks. - Det er ingenting i våre målinger som indikerer at vi kan forklare nedgangen i laksekonsumet ut fra omdømmet, sier kommunikasjonsdirektør i Sjømatrådet Geir Håvard Hanssen til kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I en sak fra Norges sjømatråd skriver de at den norske befolkningen i fjor spiste syv prosent mindre sjømat enn året før. Nedgangen i konsumet av fersk laksefilet var på hele 24 prosent. Nedgangen karakteriseres som dramatisk.
- Økte priser forklarer noe av nedgangen, men pris alene kan ikke forklare de store endringene vi ser i 2016, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.
Les også: Sterk nedgang i det norske sjømatkonsumet
Fjoråret var et år da norsk lakseproduksjon var mye i media med negativt fortegn. Lakselus, lusemidler og ILA og PD gav grobunn for mye kritisk allmennjournalistikk. Derfor er det betimelig å spørre om noe av dette negative fokuset kan ha påvirket folks handlevaner i betydelig grad. Dette blir imidlertid avvist av Sjømatrådet.
- Laksen har hatt et stabilt godt omdømme de siste årene, sier kommunikasjonsdirektør i Sjømatrådet Geir Håvard Hanssen til kyst.no.
Han sier til og med at næringen faktisk styrket den sitt omdømme i fjor.
Han viser til at Norges sjømatråd i samarbeid med Kantar TNS måler omdømmet til den norske laksen.
- Det er ingenting i våre målinger som indikerer at vi kan forklare nedgangen i laksekonsumet ut fra omdømmet.
Hansen påpeker at det derimot andre proteinkilder opplevde et fall i omdømmet i 2016.
Høy prisutvikling
Hanssen påpeker at prisen på laks ut mot konsument har steget betraktelig gjennom fjoråret.
- For fersk laksefilet steg prisen med 11 prosent i fjor. Folk i Norge kjøper fortsatt laks, men høyere pris gjør at folk kjøper mindre fisk hver gang
Han viser også til at det er spesielt en gruppe har falt veldig innen konsum av sjømat.
- Når det gjelder de under 34 år så spiser de stadig mindre sjømat. Her er tilbakegangen på 46 prosent siden 2012.
Les også: -Helsefordelene med sjømat er underkommunisert