Ny rapport: Innkrysning av rømt oppdrettslaks i Sognefjorden
I en fersk Ninarapport, har man kvantifisert grad av genetisk innkrysning i 11 ville laksebestander i Sognefjorden. Verdiene i de ulike elvene varierer.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Rapporten er ført i pennen av Sten Karlsson, Ola H. Diserud, Harald Sægrov og Ola Ugedal og kan lastes ned her.
Innkrysning av rømt oppdrettslaks inngår som et kvalitetselement i klassifiseringen av villaksbestander etter «Kvalitetsnormen for ville bestander av laks (Salmo salar)» og overvåkes derfor. Så langt har i alt 175 villaksbestander blitt kategorisert for dette kvalitetselementet.
- I denne rapporten har vi fokusert på å kvantifisere grad av genetisk innkrysning i ville laksebestander i Sognefjorden. Vi presenterer estimater av innkrysning i 11 laksebestander i Sognefjorden, skriver forfatterne i sammendraget.
Disse estimatene er basert på tidligere publiserte data og på analyser av nye stikkprøver fra 543 individer fra sportsfiske i 2016 i Årdalselva, Vikja, Sogndalselva og Daleelva.
- I våre estimater har vi kun inkludert stikkprøver fra inntil seks år, regnet fra siste tilgjengelige stikkprøve, skriver forskerne.
Etter sammenslåing av stikkprøver fra de siste årene ble den genetiske innkrysningen av rømt oppdrettslaks i villaks estimert til:
- 10,8 % i Daleeleva,
- 11,9 % i Vikja,
- 4,9 % i Nærøydalsleva,
- 11,6 % i Flåmselva,
- 11,2 % i Aurlandselva,
- 12,6 % i Sogndalselva,
- 14,2 % i Årøyelva,
- 5,3 % i Lærdalselva,
- 11,4 % i Årdalselva,
- 9,0 % i Mørkridselva og
- 9,2 % i Fortunelva