Gifas satser på nedsenkbar stormerd. Foto: Gifas Marine.

Vil være med på vekstutviklingen i Norge

Gifas Marine har hatt sitt nedsenkbare merdkonsept klart lenge, og da utviklingskonsesjonene ble offentliggjort tok det ikke lang tid før selskapet var på banen med sin søknad  - Vi ville være med på vekstutviklingen i Norge, og så et behov for mer areal og MTB derfor valgte vi å søke om utviklingskonsesjoner, sier Kjell Lorentzen styreleder og daglig leder i Gigante offshore, morselskapet til Gifas.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I slutten av desember offentliggjorde Kjell Lorentsen og Gigante sin søknad om en 500 meter lang “supertankmerd” for nye utviklingskonsesjoner. Lorentzen familien har også søkt om enda flere utviklingskonsesjoner gjennom datterselskapet Gifas Marine, som ønsker fire utviklingskonsesjoner for nedsenkbare merder, et såkalt subfishcage. Dette vil tilsi en MTB på totalt 3120 tonn.

Ifølge selskapet er prosjektet svært sikker mot rømming, er solid og har gode egenskaper i miljøpåvirkninger som vind, bølger og strøm.

- Det var jo bare å dra konseptet frem fra en skuffe, for ideen og konseptet hadde vi jo allerede klart, sier Kjell Lorentzen til kyst.no.

Allerede klart konsept

- Vi ville være med i vekstutviklingen i Norge, og så et behov for mer areal og MTB. Det er jo nesten ikke noen ledige lokaliteter ved fjordene. Derfor måtte vi melde oss på og søke om utviklingskonsesjoner. Men det var jo bare å dra konseptet frem fra en skuffe, for ideen og konseptet hadde vi jo allerede klart, sier medeier Kjell Lorentzen til kyst.no.

Forskningsmiljøet ved Gildeskål utviklet konseptet de kaller "Nedsenkbare merder for værharde og eksponerte lokaliteter". Et konsept de har hatt planer om lengre.

Les også: Oppdrettsgigant søker om utviklingstillatelser til «Pipefarm»

Lorentzen påpeker at da utviklingskonsesjonene kom på banen i november i fjor, hadde de allerede siden høsten 2015 tenkt tanken på å videreutvikle konseptet sitt med nedsenkbare merder.

- Vi ser jo nå at flere og flere søker om tillatelser til nedsenkbare konsept. Vi er glade for at vi var tidlig ute og mener det viktigste fremover er teknologi-utvikling, arealutvidelser gjennom utviklingskonsesjoner på mer eksponerte lokaliteter og bekjempelse av lakselusen. Hvis vi kan verne laksen mot overflatevann, der vi vet lusespåslagene eksisterer ved å senke eller stenge inne merden, tror jeg næringen kan vokse betraktelig de neste ti årene, sier han til kyst.no.

  • Yttermerden vil ha en omkrets på 150 meter bygd i PH-materiale og innermerden blir 70 meter bygd i PEH-rør.

(Teksten fortsetter under bildet)

Den metoden GIFAS marine AS vil benytte bygger på forskning som viser at påslag av lakselus er høyest i de øverste vannlag, med signifikant mindre påslag ved 15 meters dybde. Metoden går ut på at merdene senkes 15 meter under havoverflaten slik at merdene holdes borte fra frittflytende luseyngel. Merden tas opp en eller to ganger pr uke. Det tar ca en halv time å løfte merden til overflaten, og ca samme tid å senke den.

Metoden er en videreføring av SubFishCage-prosjektet som ble påbegynt i 2002 og finansiert av EUs 6. rammeprogram. Sammensetning og utforming av den nye SubFishCage-merden er unik, da fullskala nedsenkede merder ikke tidligere har vært tatt i bruk til oppdrett av laks med tilsvarende teknologi.

Les også: Eide Fjordbruk søkjer om seks utviklingskonsesjonar til åpen plattform

For å kunne ferdigstille konseptet mener selskapet det vil være nødvendig med utviklingskonsesjon for å utvikle teknologien gjennom prototyper og testanlegg, industriell design, utstyrsinstallasjon og fullskala prøveproduksjon.

- Det forhold at hovedelementene ved konseptet allerede er kjent medfører imidlertid at det ligger godt til rette for allmengjøring av metoden. All kunnskap og erfaringer som høstes ved bruk og videreutvikling av konseptet vil foregå åpent, og vil bli beskrevet og offentliggjort, kommer det frem i søknaden.

Sikker mot rømming

Konstruksjonen er i seg selv svært sikker mot rømming og har vist svært god styrke og gode egenskaper i forhold til ytre miljøpåvirkninger (strøm, vind og bølgekraft, Konstruksjonen vil ikke heves til overflaten dersom det er uvær, og fisken kan tåle nedsenking i ca 14 dager før svømmeblæren er tom for luft, opplyser selskapet.

De mener også det kan vanskelig tenkes situasjoner annet enn sabotasje som vil kunne medføre så store skader på konstruksjonen at det kan forekomme rømming.

Dersom Gifas Marine får gjennomslag for søknaden vil driften organiseres som et prosjekt tett knyttet til Gildeskål Forskningsstasjon AS ’ FoU-virksomhet i oppstarten. Selskapet har et ønske å knytte til seg både flere oppdrettsaktører samt personer fra universitetsmiljø som kan bidra aktivt i prosjektets styringsgruppe, mens GIFAS marine AS vil stå for prosjektledelsen. Før oppstart av virksomhet vil det bli utført tekniske tester i tilknytning til mindre utvikling og tilpasning av driftsløsninger og detaljløsninger av merd.

Les også: Marine Harvest satser på Marine Donut

Selskapet ser for seg å sette i gang tester uten fisk i første stund, før de i 2017 ønsker å teste med fisk. De ønsker også å komme igang med fullskala drift i løpet av to år.

Investeringsrammene

Prislappen for prosjektet er estimert til 120 millioner kroner og skal utføres etter planen i Salten-området.

Investeringene vil bli finansiert med ny aksjekapital eller ansvarlig lån fra eier. Det vil bli søkt om Skattefunn. Drift av løyve vil kreve en arbeidskapital på cirka 90 millioner kroner i løpet av de første to årene frem til første slakting. Dette vil bli finansiert med garanti fra eier.