Gigante Offshores utviklingskonsept Offshoremerd. Illustrasjon av Gigante Offshore.

30 års utvikling resulterte i eksponert merdkonsept

Gigante Offshore har jobbet for mer eksponert havbruksproduksjon siden slutten av 80-tallet. - Vi har nå brukt mye tid, og ressurser på å videreutvikle et bra konsept, sier gründer Kjell Lorentsen om "Offshoremerden" han har søkt utviklingstillatelser på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Merden selskapet har utviklet vil ha en lengde på 500 meter, og er sylinderformet med spisse ender. Dens midtre seksjon, som inneholder fem notposer, utgjør en lengde på 300 meter og 40 meter i diameter. Oppdrettsvolumet blir således på 290 000 kubikkmeter, som gir en mulig produksjon av 2,2 millioner laks.

Automatisert merdkonsept

Det omsøkte konseptet er planlagt for eksponerte havforhold i Nordland, Salten området. Lorentsen forklarer at prosjektet er utviklet slik at det til enhver tid vil være et basefartøy tilknyttet anlegget, som har kontinuerlig bemanning ombord.

- Det er et mål at bemanningen kun skal være ute på selve merden i forbindelse med vedlikehold og større planlagte arbeidsoperasjoner.

Alt av daglige funksjoner som opphenting av dødfisk, inspeksjoner og prøveuttak av fisk, skal gjøres av en ROV.

- Dette gjør merden automatisert, som er nødvendig for så eksponerte lokaliteter, påpeker han.

Offshoremerden er forankret til å ligge på svai, og vil således dreie etter retning fra strøm, vind og bølger. Skulle det likevel oppstå en situasjon hvor stille vann fører til for lite vanngjennomstrømning, kan basefortøyet hjelpe til med å dreie konstruksjonen.

- Denne operasjonen har en fart på 10 cm/sek som gir fullstendig utskifting av vannmasser fire ganger i timen, opplyser han.

Gigantes styreleder og daglig leder Kjell Lorentsen. Foto: Gigante Offshore.

100 meter lang modell 

Selskapet bygger også en modell i skala 1:5 som gir en lengde på hele 100 meter. Modellen er planlagt for testing i løpet av neste år.

Lorentsen legger til at selskapet så langt har hatt en fantastisk reise i havbruksnæringen, men at det også har vært noen endringer på veien.

- Tiden hvor du kan teste først og se om det holder er forbi. Nå må alt dokumenteres, og derfor har vi sett oss nødt til å støtte oss på andre for å hente inn rett kompetanse for utvikling av konseptet.

Skiller seg fra havfarmen

Ved å være en lang og slank konstruksjon, kan konseptet minne om andre utviklingskonsepter, som for eksempel Nordlaks sin Havfarm. Lorentsen sier til kyst.no at han kjenner til Havfarmen, men at det allikevel er noen essensielle trekk som skiller de to konseptene fra hverandre.

- Det første er størrelsen, da vår konstruksjon har en lengde på 500 meter mot deres 400 meter lange Havfarm. Det andre er materialet.

Mens Havfarmen er en stiv konstruksjon lik et skipsskrog, er "Offshoremerden" konstruert i fleksible rør av PE-materiale.

- Planlagt for eksponerte forhold, er konstruksjonen dimensjonert for en signifikant bølgehøyde lik seks meter, med en toppbølge på elleve meter, sier Lorentsen.

Offshoremerden kan også senkes. Hvis værforholdene skulle bli tøffere, senkes den 30 meter under overflaten. Dette gjøres ved å slippe ut luften i de to øverste rørene.

De øverste 7,5 meterne av merden er beskyttet av en vanntett duk, som skal hindre lusepåslag, og virker som en armering ved å beskytte merden mot drivende gjenstander.

For å samle og trenge fisken, er det installert to bevegelige skyveskott i hver pose, en lignende teknologi Havmerden (Ocean Farm 1) også har benyttet seg av.

Siste frist

Lorentsen forteller at da ordningen om utviklingstillatelser kom, var selskapet en av de første som la inn en søknad for «Supertankmerden». Søknaden ble avslått av Fiskeridirektoratet med bakgrunn av at de synes selve søknaden var for mangelfull.

Kun dager før søknadsfristen om utviklingstillatelser gikk ut la Gigante Offshore inn søknad om å få utvikle konseptet Offshoremerd. Selv om konseptet bygger på selskapets forrige søknad, forteller Lorentsen at de har brukt masse ressurser på videreutvikling.

- Vi har nå brukt mye tid og ressurser på å videreutvikle samme prinsipp og dimensjoner. I tillegg har vi inkludert sentrale støttemiljøer for å lage et best mulig konsept, forteller Lorentsen.

Fredag er siste frist for å levere søknad om utviklingstillatelser til Fiskeridirektoratet, og behandlingskøen er lang. Gigante Offshore ligger inne med søknad nummer 38.

- Vi får vel neppe svar før jul, sier Lorentsen spøkefullt.