Lokaliteten til Glitne i Ortnevik. Foto: Glitne.

Utvider kveitesatsing

Daglig leder Jan Arne Brekke i Glitne/Sogn Aqua, forteller om at de nå satser stort på optimalisering av den tidlige livsfasen hos kveite, samt åpner nytt kontor i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet i Sognefjorden har drevet med landbasert kveiteproduksjon i «raceway»- systemer hvor produksjonsvannet hentes fra 100 meters dyp. Nå opplyser Brekke at de er i gang med store forandringer i selskapet.

Jan Arne Brekke, daglig leder i Glitne/Sogn Aqua. Foto: Linn Therese Skår Hosteland. 

- Vi er kommet godt i gang på den nye lokaliteten Ortnevik. Foreløpig er det bygget og tatt i bruk cirka 6 000 kvadratmeter og anlegget som skal bli 10 000 kvadratmeter kommer til å ferdigstilles til sommeren.

Han påpeker at det fortsatt er noe utviklingsarbeid, men karene fungerer til tross for at de er tre ganger så store som tidligere utprøvd.

- Her har Sintef vært dyktige når de har simulert strømhastigheter i kanaler og basseng.

Ifølge Brekker er det er også lagt ut cirka tre kilometer med nye rør for å få tak i dypvannet på 100 meters dyp, til lokaliteten. Og i likhet med anlegget i Slantevika har de selskapet tatt i bruk materialer som kan resirkuleres.

Les også: Kveiteproduksjon i enestående arkitektur

- Østerbø Maskin AS står for all teknisk bygging og deler av utviklingen. Sammen med andre lokale entreprenører finner vi gode løsninger, sier Brekke.

Lokaliteten i Slantevika i Sognefjorden. Foto: Glitne/Sogn Aqua.

Satser på tidlig livsfase

Det gamle matfisklokaliteten på Slantevika skal nå bygges om til settefiskanlegg.

- Her vil fisken gå fra 5 gram til 200 gram før den går videre til Ortnevik.

I tillegg forteller Brekke at bedriften har vært med på å utvikle Sogn Aqua Juveniles, som skal produsere kveiteyngel til produksjonen.

Les også: Sogn Aqua satser stort på kveite i det små

- Her er mye kompetanse samlet, understreker han.

Etablerer nytt kontor

Nå konsentrerer de seg om å øke produksjonen fra 50 til 800 tonn, og utvider med å etablere kontor i Bergen.

- Vi er blitt 10 stykker og har fått et lite krypinn i Bergen med utvikling og salg, forklarer han.

Sammen med Slakteriet AS, sier Brekke at de kan produsere alt fra yngel til ferdig vare innenfor en radius på 50 kilometer.